Mainos
Mainos

Vain viidesosa EU-maiden professoreista on naisia

Sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu yhä huonosti tieteen maailmassa. Vaikka tutkijakoulutettavista puolet on naisia, professorin virat menevät yhä useimmiten miehille.

Euroopan komission tutkimuspääosaston varapääjohtaja Anneli Pauli kertoo Huomenta Suomi -ohjelmassa, että koulutuksessa naisten epätasa-arvo ei näy. Kun maisteri- ja tohtorivaiheesta edetään kohti professuureja, kuilu avautuu.

—Viidesosa professoreista on naisia, vaikka vielä tohtorivaiheessa naisia on puolet. Meillä Suomessa on naisprofessoreita 22-23 prosenttia, Euroopassa sama luku on 18.

Ongelma näkyy erityisesti yksityisellä sektorilla.

—Julkisella puolella naistutkijoita on 40 prosenttia, yksityisellä sektorilla vain vajaa viidesosa. Iso osa EU-maista on tässä Suomea edellä.

Syynä verkostot ja miehinen kulttuuri

Tilanne paranisi Paulin mielestä yksikertaisesti rekrytoimalla lisää naisia tutkimustehtäviin. Pauli uskoo, että taustalla saattaa olla yliopistojen miehinen toimintakulttuuri ja verkostot.

—Uskon, että välttämättä ei ole kenenkään tarkoitus ei ole syrjiä ketään, mutta ne, keitä miehet tuntevat ja tietävät hyviksi ovat helposti muita miehiä. Tämä on suuri haaste. Jos aiomme menestyä tietoyhteiskunnan luomisessa, meidän täytyy ottaa käyttöön kaikki lahjakkuusresurssit, jotta kilpailukykyistä tutkimusta voidaan tehdä.

Pauli uskoo, että yksi tällainen lahjakkuus on sosiaaliset taidot.

—Uskon, että naisilla on enemmän sosiaalisia taitoja. Naiset ottavat asioita enemmän ehkä vähän pehmeämmältä kantilta huomioon ja naiset ovat hyviä johtajia, sillä he tekevät monia töitä yhtä aikaa. Meillä komissiossa olen kuullut sanottavan, että olisikohan finanssikriisiä tullut, jos meillä olisi ollut Lehman Sisters, Pauli kysyy.

Kansainvälistä Naisten päivää vietetään huomenna.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme