Mainos

Vainajan velkojen välttäminen voi maksaa yli tuhat euroa

Velkaisen tai varattoman ihmisen kuolema voi aiheuttaa surun lisäksi päänvaivaa monelle. Omaisille tai tuttaville siitä voi aiheutua yllättäviä kuluja, vaikka vain poikkeustapauksissa velat periytyvät.

Kunnan sosiaalitoimi maksaa varattoman yksinkertaiset hautajaiset. Pakolliseen perunkirjoitukseen rahaa myönnetään kunnissa yleensä tarveharkintaisesti, käytännössä ei juuri koskaan, sanoo hautaustoimistoyrittäjä ja Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.

– Hyvin usein varattomassa pesässä omainen hoitaa tai maksaa perunkirjoituksen. Käytännössä olen huomannut, että yleensä sosiaalitoimelta ei tule rahoja.

Ammattilainen veloittaa perunkirjoituksesta yleensä satasista pariintuhanteen euroon. Perunkirjassa luetellaan vainajan velat ja varat, ja sen voi periaatteessa tehdä itsekin.

Velat kuittaantuvat perunkirjoitukseen, ja sen laiminlyöjälle saattaa joissain tapauksissa langeta vastuu vainajan veloista.

Kymmenen vuotta vanhoja laskuja

Toisinaan perunkirjoitus jää kokonaan tekemättä. Forsiuksen mukaan niin voi käydä, kun vainajalla ei ole omaisia, jotka hoitaisivat asiaa.

– Minulle tulee laskuja kymmenen vuotta sitten kuolleille vainajille. Ne saattavat pyöriä perintätoimistossa, mennä ulosottoon ja pyöriä siellä vuosiakin.

Lain mukaan jokaisesta vainajasta pitää toimittaa verottajalle perunkirjoitus, mutta verottaja ei älähdä varattomien tai velallisten perunkirjoitusten perään.

Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela kertoo, että perunkirjoituksesta vastaavat kuolinpesän osakkaat eli perilliset. Jos heitä ei ole, vastuu on pesänselvittäjällä, testamentin toimeenpanijalla tai nimetyllä valtuutetulla. Jos niitäkään ei ole, vastuu on sillä, jolle omaisuudesta huolehtiminen eniten kuuluu, vaikka ystävällä tai avopuolisolla.

– Yleensä omaisuudelle löytyy ottaja ja perunkirjoituksen teettäjä, kun vainajalla on ollut omaisuutta. Varattoman perunkirjoituksen tekijöitä onkin vaikeampi löytää.

Jos perunkirjaa ei tehdä, velkojat joutuvat ainakin jonkin aikaa karhuamaan saatavia, joita maksamassa ei ole enää ketään. Valtakunnanvouti Juhani Toukolan mukaan kyseessä on vain pieni vaiva.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot