Mainos
Mainos

Väitös: Äidin tupakointi vaurioittaa lapsen hengitysteitä pysyvästi

Tuoreen väitöskirjan mukaan varhaislapsuuden ilmatiehyiden tulehdus ennustaa astmaa aikuisena.

Äidin tupakointi raskausaikana tai lapsen ollessa pieni näyttää aiheuttavan pysyviä vaurioita lapsen hengitysteihin, todetaan Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassa.

Lääketieteen lisensiaatti Eija Piippo-Savolaisen tutkimuksen mukaan varhaislapsuuden ilmatiehyiden tulehdus ennustaa astmaa aikuisena. Riski keuhkojen toiminnan huononemiseen oli erityisesti niillä nuorilla, joiden äiti oli tupakoinut lapsen ollessa alle kaksivuotias tai joiden ilmatiehyiden tulehduksen oli aiheuttanut RSV-virus.

Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenklinikassa seurattiin imeväisistä 18-20 vuoden ikään henkilöitä, jotka olivat joutuneet varhaislapsuudessa sairaalahoitoon ilmatiehyiden tulehduksen ja keuhkokuumeen vuoksi.

Seurantatukimus osoitti, että vaikka ilmatiehyiden tulehduksen jälkeen astmariski vähenee iän ja kasvun myötä, alttius astmaan nousee jälleen nuorella aikuisiällä.

Tutkija toteaa, että nuorten naisten tupakointi on lisääntynyt Suomessa huolestuttavasti. Nämä tytöt ovat lähivuosien äitejä, joten voimavaroja tulisi panostaa nuorten ja erityisesti tyttöjen tupakoinnin vähentämiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme