Mainos
Mainos

Väitös: Elinsiirtolapsilla vaikeuksia hahmottamisessa

Elinsiirron saaneilla lapsilla ilmenee monesti vaikeuksia näönvaraisissa toiminnoissa, kertoo Helsingin yliopiston käyttäytymistieteen väitöstutkimus.

Lapsilla havaittiin vaikeuksia esimerkiksi silmän ja käden yhteistyössä ja avaruudellisessa hahmottamisessa. Tämä voi ilmetä esimerkiksi vaikeuksina saksien käsittelyssä tai eksymisenä uudessa ympäristössä.

– Lapset toimivat muuten ihan ikätasoisesti, mutta saattavat tarvita ei-kielellisten ongelmien takia esimerkiksi tukiopetusta matematiikassa, kertoo väittelijä Anu Haavisto.

Haaviston mukaan syynä ei uskota olevan itse elinsiirto vaan sairastaminen ennen sitä. Esimerkiksi pidempi sairausaika ennen elinsiirtoa oli yhteydessä huonompiin testituloksiin.

Haaviston mukaan siirtolasten perheille tulisi tarjota psykososiaalista tukea läpi lapsuuden ja nuoruuden.

Tutkimuksessa testattiin 87 lapsen älykkyyttä, neuropsykologisia toimintoja ja psyykkistä hyvinvointia. Lapset olivat saaneet elinsiirron Suomessa vuosina 1993–2008.

Väitös tarkastetaan ensi viikolla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot