Mainos
Mainos

Väitös: Geenit vaikuttavat keuhkosyöpäriskiin

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tietyt geenimuodot näyttävät edesauttavan tupakoitsijoiden sairastumista keuhko-, suu- ja nielualueen syöpiin.

Geenit vaikuttavat tupakoitsijan riskiin sairastua keuhkosyöpään. Jopa 90 prosenttia keuhkosyöpätapauksista aiheutuu altistumisesta tupakansavulle, mutta silti vain 10-15 prosenttia tupakoijista saa keuhkosyövän.

Filosofian maisteri Anu Vohon tuoreen väitöskirjan mukaan tupakoitsijat, joilla on tiettyjä geenimuotoja, sairastuvat muita herkemmin keuhko-, suu- ja nielualueen syöpiin. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.

Geenit vaikuttavat siihen, miten hyvin elimistö kykenee muokkaamaan vieraita aineita. Sairastumisriski on pienempi niillä tupakoitsijoilla, joiden elimistö pystyy muokkaamaan tehokkaimmin vieraita aineita.

Vohon mukaan geenien merkitys tupakoitsijoiden syöpäriskin muokkaajana on väestötasolla merkittävämpi kuin yksilötasolla, sillä tutkitut keuhko- suu- ja nielualueen syöville altistavat geenimuodot ovat hyvin yleisiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot