Mainos
Mainos

Väitös: Hyvä elämän hallinta näkyy suun terveydessä

Ihmiset, joilla on vahva oman elämän hallintakyky, käyttävät hammaslääkäripalveluja säännöllisemmin.

Suomalaisen aikuisväestön suun terveyserot liittyvät edelleen merkittävästi koulutukseen ja tuloihin. Ilmeistä on myös, että koulutuksen ja tulojen lisäksi terveyserojen taustalla on muitakin tekijöitä. Tähän tulokseen on tullut hammaslääketieteen lisensiaatti Jarno Savolainen tuoreessa väitöstutkimuksessaan.

Hän on tutkinut ihmisen yleistä elämänhallintaa suun terveyden selittäjänä. Tutkimuksessa elämän hallintaa on mitattu israelilaisen sosiaalipsykologi Aaron Antonovskyn kehittämällä koherenssin tunteella. Se pyrkii selittämään terveyttä edistävien tekijöiden ja elämän stressitekijöiden välistä yhteyttä.

- Ihmisen hyvä elämän hallintakyky ilmenee vahvana koherenssin tunteena, Savolainen sanoo. Hänen tutkimuksensa tulokset osoittavat, että ne, joilla on vahva elämän hallintakyky, käyttivät säännöllisemmin hammaslääkäripalveluja kuin heikon hallintakyvyn omaavat. Yhteys on merkittävin korkeasti kouluttautuneiden keskuudessa.

- Lisäksi vahvan elämän hallintakyvyn omaavilla on parempi suuhygienian taso. Tutkitut ilmoittivat myös harjaavansa hampaitaan tiheämmin kuin heikon elämän hallintakyvyn omaavat, Savolainen kertoi. Tulosten mukaan naisilla hyvä suun terveydestä huolehtiminen liittyi miehiä vahvemmin hyvään yleiseen terveydestä huolehtimiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa tupakoimattomuutta ja liikunnan määrää.

Savolaisen sosiaalihammaslääketieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme