Mainos

Väitös: Isät sivuroolissa neuvolassa

Isien mielestä he jäävät edelleen sivuosaan perheenlisäystä odotettaessa ja neuvolapalveluja järjestettäessä.

Isät haluaisivat esimerkiksi valmentautua omakohtaisesti synnytykseen vielä nykyistä paremmin keskustelujen avulla. He haluaisivat, että neuvolassa käsiteltäisiin heidän tunteitaan ja kokemuksiaan. Tämä käy ilmi kasvatustieteen maisteri, terveydenhuollon maisteri Helinä Mesiäislehto-Soukan tuoreesta väitöstutkimuksesta.

-Neuvolapalveluja tulee kehittää koko perheen huomioon ottavaksi, hän korostaa.

Myös vanhemmuuteen kasvaminen ja keskusteleminen aiheesta sekä parisuhteeseen liittyvät asiat ovat isille tärkeitä. Niin ikään isät kaipaavat neuvolapalveluiden yhteydessä vertaistukea eli keskustelua kokeneiden isien kanssa.

Mesiäislehto-Soukan tutkimuksessa isät kertoivat kokemuksistaan kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisen kerran silloin, kun lapset olivat kolmen kuukauden ikäisiä ja toisen kerran silloin kun lapset olivat kolmevuotiaita.

-Kokemistaan puutteista huolimatta isien jaettu kokemus kertoo suomalaisen isän arvostavan perhettään ja terveyspalveluja sekä tahtovan ponnistella perheen hyvinvoinnin edistämiseksi, tutkija tiivistää.

Oma lapsuuskoti muistuu mieleen

-Perheenlisäyksen yhteydessä isille palautuivat mieleen oman lapsuudenkodin muistot ja kokemukset, Mesiäislehto-Soukka kertoi. Jos kokemukset ovat olleet kovin kielteisiä, ne muistuvat tutkimuksen mukaan selkeästi mieleen oman perheenlisäyksen yhteydessä.

-Tämän vuoksi olisi hyvä, että myös näistä asioista keskusteltaisiin neuvolassa, tutkija toivoo.

Tutkimus osoittaa myös, että mahdollisen avioeron varalta olisi hyvä, jos neuvola voisi olla eräänlainen perhekeskus, jossa isät ja lapset voisivat tavata, jollei muutakaan paikkaa ole. Mesiäislehto-Soukan tutkimuksen aikana viidestätoista isästä erosi kaksi. Hän korostaa sitä, että oma isä on aina lapselle oma isä, vaikka perhekuviot muuttuvatkin. Tutkimuksessa oli mukana 15 isää Etelä-Pohjanmaalta. Kyseessä on laadullinen tutkimus.

Tutkijan mielestä perhekasvatus tulee lisätä peruskoulujen opetussuunnitelmiin ja sen sisältöä ja menetelmiä tulee kehittää. Mesiäislehto-Soukan väitöskirja Perheenlisäys isien kokemana - fenomenologinen tutkimus tarkastetaan huomenna Oulun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot