Mainos
Mainos

Väitös: Lapsi aistii vanhempien työpäivän tunnelman jo ovella

Vanhempien työpäivän tunnelma välittyy lapselle jo tuulikaapissa, paljastaa väitöstutkimus. Vanhempien kokemukset työstään vaikuttavat lapsiin jopa enemmän kuin vanhempien kasvatustyyli.

Vanhempien negatiiviset kokemukset työstään selittävät lapsen ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä. Tyytymättömyys työhön ja uupumisasteinen väsymys näyttävät vaikuttavan suoraan lasten pahoinvointiin.

Tutkija Tuija Vasikkaniemen mukaan vanhempien työpaikalla kuluttama aika taas ei tämän tutkimuksen mukaan selitä kielteisiä työn kokemuksia.

Jyväskylän yliopistossa psykologiasta tänään väittelevän Vasikkaniemen mukaan lapsen itsearvostus on sitä korkeampi, mitä enemmän lapsi kokee kotonaan myönteisiä kokemuksia vanhempiensa työhön liittyen.

Tutkimus selvitti myös lapsen tapaa säädellä toimintaansa, kun vanhempi tulee väsyneenä kotiin. Lapset kertoivat käyttäytyvänsä sellaisissa tilanteissa tottelevasti ja mukautuvasti.

Tutkimukseen osallistui yli 500 ihmistä. Näiden joukossa oli lapsia, äitejä ja isiä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot