Mainos
Mainos

Väitös: Lukiolaisten on vaikea erottaa tärkeä tieto internetistä

Koulussa pitäisi opettaa tiedonhakua internetistä, toteaa tänään Jyväskylän yliopistossa väittelevä Carita Kiili. Hän testasi väitöskirjaansa varten noin sadan lukiolaisen tiedonhakutaitoja. Neljänneksellä oli vaikeuksia löytää netistä merkityksellistä tietoa.

Kiilin mukaan osa nuorista ei osaa käyttää Googlea kovin tehokkaasti. Tutkimuksessa lukiolaisille annettiin tehtävänanto, johon piti etsiä tietoa netistä ja laatia aiheesta kirjoitelma.

Kun tehtävänantona oli "uni ihmisen voimavarana", kirjoitti moni täsmälleen saman lauseen Googleen. Tällä haulla opiskelijat eivät päässeet käsiksi tärkeisiin lähteisiin.

– Osalla nuorista ei ollut taitoja päästä umpikujasta ulos, vaan he toistivat tehotonta hakua hieman eri sanoin, Kiili toteaa.

Parempia tuloksia saivat ne, jotka kirjoittivat hakukenttään pääkäsitteen "uni". Vain harva osasi rajata hakua tarkasti esimerkiksi sanaparilla "uni ja terveys".

-Silläkin pärjää, jos hakee pelkästään sanalla uni. Mutta silloin hakutuloksissa voi olla mitä tahansa lyriikoista lähtien. Silloin nuoren täytyy osata arvioida lähteitä, Kiili täsmentää.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot