Mainos
Mainos

Väitös: Ongelmalapset tarvitsevat enemmän hoitoa

Laitoksiin sijoitettavien lasten arvioidaan olevan yhä useammin moniongelmaisia ja heidän hoidon tarpeensa on entisestään kasvanut. Tänään Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja pyrkii selvittämään laitoshoidon tarpeessa olevien lasten kehityksen eri riskitekijöitä ja hoidontarvetta.

Yhä useammin joudumme kohtaamaan surullisia esimerkkejä lasten henkisestä pahoinvoinnista ja sen seurauksista. Psykologian kandidaatti Timo Pasanen Turun yliopistosta sanoo, että tämä kuvastaa huono-osaisuuden kasvamista yhteiskunnassamme ja se näkyy sitten näiden perheiden lasten oirehdintana.

Huono-osaisuus on lukuisten eri tekijöiden summa. Usein onkin niin, että syyt perheen pahoinvointiin kulkeutuvat sukupolvelta toiselle. Tämän noidankehän katkaiseminen vaatii yhä tehokkaampia ponnistuksia lasten suojelemiseksi.

Laitoshoitoa ei läheskään aina voida välttää, mutta mielenterveydeltään järkkyvän lapsen laitoshoitaminen voi olla myös määräaikaista. Olennaista on, että henkisesti pahoin voivaa lasta voitaisiin auttaa mahdollisimman varhain.

Pasanen sanoo, että useiden lasten kohdalla on niin, että ongelmat ovat olleet nähtävissa jossain muodossa jo lähes syntymästä ja varhaiskehityksestä lähtien, mutta silti he tulevat hoitoon vasta siinä kymmenen vuoden iässä. Pasasen mukaan tämä on liian myöhään.

Nyky-yhteiskuntamme yhä kiihtyvä elämänrytmi ja urakeskeisyys näkyy sekin lasten henkisenä pahoinvointina. Surullista kyllä - jotkut hyvin toimeentulevat vanhemmat näyttävät todellakin ajattelevan, että lapsille osoitetun rakkauden voi korvata rahalla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme