Mainos
Mainos

Väitös: Pastörointi ei aiheuta yliherkkyyttä

Joka kymmenes nuori aikuinen kärsii vakavista ruoansulatuskanavan oireista ja joka neljäs saa oireita maidosta. Maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei kuitenkaan ollut yhteyttä ruoansulatusoireisiin.

Tuoreen väitöskirjan mukaan maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei ole yhteyttä ruoansulatuskanavan oireiluun. Kuitenkin jotkut ihmiset kokevat saavansa oireita lehmänmaidosta, vaikka heillä ei ole laktoosi-intoleranssia tai maitoallergiaa. Laura Paajanen arvioikin väitöskirjassaan, että ilmeisesti on olemassa jokin tuntematon maitoyliherkkyyden muoto.

Joka kymmenes nuori aikuinen kertoo kärsivänsä vakavista ruoansulatuskanavan oireista ja joka neljäs kertoo saavansa oireita maidosta.

Paajasen tutkittavilla oli ruoansulatuskanavan oireita, mutta maidon homogenoinnilla ja pastöroinnilla ei ollut niihin yhteyttä. Paajanen onkin sitä mieltä, että on mahdollista, että jotkut yksittäiset henkilöt kokevat saavansa oireita prosessoidusta maidosta, mutta tutkimuksen mukaan ei ole perusteltua syytä suositella homogenoimatonta maitoa laktoosi-intoleranteille tai muuten oireileville henkilöille.

Osalle nuorista tehtiin sokkokoe. Heillä lehmänmaidon aiheuttamat oireet olivat kuitenkin harvinaisia ja lumesoija aiheutti vastaavanlaisia oireita.

Paajasen Helsingin yliopistoon tekemä väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingissä. Hänen tutkimuksessaan haastateltiin yhteensä 936:ta ihmistä ja 291 osallistui kliinisiin tutkimuksiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme