Mainos
Mainos

Väitös: Poliisi voi menettää työtehtävissä terveytensä

Poliisille vakavissa kriisitilanteissa työskenteleminen saattaa aiheuttaa eritasoista traumatisoitumista tai vastuustressiä, ilmenee Tampereen yliopistossa syyskuussa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Poliisikomisario, hallintotieteen lisensiaatti Juha Järvelin on tutkinut poliisiorganisaatioiden jälkitoimenpiteitä koulusurmien jälkeen.

Järvelinin aineistona on ollut kouluampuminen Virginia Techissä Yhdysvalloissa keväällä 2007 sekä Jokelan syksyllä 2007 ja Kauhajoen syksyllä 2007 kouluissa tapahtuneet joukkosurmat.

Tehtävät aiheuttavat poliiseille henkistä kuormitusta, josta palautuminen vaatii johdettuja ja suunniteltuja jälkitoimia.

- Ahdistavimpia kokemuksia oli muun muassa se, kun poliisi joutuu näkemään joukoittain murhattuja nuoria, väitöstutkimuksen tehnyt Järvelin sanoo.

- Poliisi voi menettää työtehtävissä terveytensä. Kauhajoella toimintaryhmän johtajana toiminut ylikonstaapeli sai äkillisestä savurasituksesta astman.

Järvelinin vertailusta käy ilmi, että Yhdysvalloissa jälkitoimenpiteet olivat kattavampia kuin Suomessa tapahtuneiden kouluampumisten jälkeen.

Virginiassa ja Kauhajoen poliisilaitoksella käytettiin jälkitoimien organisointiin ulkopuolista poliisia. Ulkopuolinen henkilö kykenee varmistamaan sen, että kaikki traumaattisessa tapahtumassa mukana olleet saavat apua.

Myöhempää seurantaa kuitenkin tehtiin tutkimuksen vain Yhdysvalloissa ja sitä tulisi tutkimuksen mukaan kehittää myös Suomessa.

Tutkimuksessa tulee ilmi, että kriisitilanteissa olleet poliisit arvostavat heille järjestettyä psykologista jälkipuintia, mutta kouluampumisten kaltaisista palautuminen vaatisi entistä kattavampia toimia.

Tutkimuksen mukaan poliisihallinnossa tulisi lisätä vertaistukeen koulutettujen määrää.

- Kauhajoen kokemukset osoittavat, että ylimmän johdon näkyvällä tuella on merkitystä. Tuki loi tunteen, että henkilöstöstä välitetään ja heitä halutaan tukea vaikeassa tilanteessa, Järvelin summaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme