Mainos
Mainos

Väitös: Sähköinen resepti yleistyy vain jos kaikki hyötyvät

Sähköisen reseptin käyttöönotto ei välttämättä täytä nopeasti kaikkia sille asetettuja odotuksia.

Paras hyöty saavutetaan vasta kun suurin osa lääkemääräyksistä on sähköisiä, sanoo aihetta tutkinut Lauri Salmivalli. Siirtymisen nopeus riippuu siitä, miten hyödylliseksi eri toimijat kokevat järjestelmän.

- Pahin tilanne veronmaksajan kannalta syntyy, jos käytössä on kaksi järjestelmää rinnakkain.

Kela järjesti vuosina 2002-2006 sähköisen reseptin kokeiluhankkeen. Tuloksia arvioi monitieteellinen ryhmä, johon Salmivalli kuului. Hänen väitöskirjansa aiheesta tarkastettiin äskettäin Turun kauppakorkeakoulussa.

Sähköinen resepti otetaan käyttöön Kotkassa ja Turussa ensi syksynä. Koko maassa järjestelmä pitäisi ottaa käyttöön vuoden 2011 kevääseen mennessä.

Salmivalli epäilee uudistuksen vauhtia, sillä kokeilussa eResepti ei täyttänyt kaikkia odotuksia.

Muun muassa lääkemääräysten kirjoittamiseen kuluvan ajan odotettiin lyhenevän.

- Itse asiassa aikaa kului kauemmin kuin perinteisellä tavalla. Pilotin aikana kirjoitettiin vain joitakin satoja eReseptejä, mutta apteekeista toimitetaan vuosittain noin 40 miljoonaa reseptiä.

Reseptien käsittely ei nopeutunut myöskään apteekeissa.

Suuria odotuksia

Terveydenhuollossa tietojärjestelmien odotetaan tuovan suuria etuja. Sähköinen potilasrekisteri ja eResepti mahdollistavat sen, että missä tahansa potilasta hoidetaan, lääkärit näkevät potilaskertomuksen ja lääkitystiedot. Myös reseptien väärentämisen odotetaan vähenevän.

Hyödyt toteutuvat vain, jos kaikki siirtyvät uuteen järjestelmään.

- Jos itselle kertyy vain kustannuksia ja lisätyötä ja hyödyt valuvat muualle, edellytykset uuden järjestelmän nopealle yleistymiselle häviävät.

Salmivalli uskoo, että vuoteen 2011 mennessä eReseptien käyttö leviää eri puolille maata.

- Tärkeä kysymys on, missä laajuudessa.

Lait sähköisestä reseptistä ja sähköisestä potilasrekisteristä hyväksyttiin viime vuonna. Tietojärjestelmät toteuttaa Kela, joka on varannut uudistukseen 23 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme