Mainos

Väitös: Seulonta vähentää rintasyöpäkuolemia

Rintasyövän seulontaohjelma alentaa seulontaan kutsuttujen rintasyöpäkuolemia viidenneksellä, ilmenee tuoreesta väitöskirjasta.

Mammografiaseulonta on tehokkaimmillaan iäkkäimpien eli yli 60-vuotiaiden naisten keskuudessa, tutkija Tytti Sarkeala Suomen Syöpärekisteristä kertoo.

Sarkealan perjantaina Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty kuolleisuusvaikutusta sen jälkeen, kun seulontaan vuonna 1991 saatiin kaikki 50-59-vuotiaat suomalaisnaiset. Väitös kuuluu epidemiologian alaan.

Suomessa rintasyöpäseulonnat aloitettiin 1987. Sarkeala keräsi väitöskirjaansa tiedot yli miljoonasta 40-74-vuotiaiden naisten seulontakutsusta vuosina 1991-2003. Asetuksen muutos, jolla seulonnat ulotetaan asteittain 69-vuotiaisiin, tuli voimaan viime vuoden alusta.

Kunnat ovat tosin voineet oman harkintansa mukaisesti kutsua seulontoihin naisia laajemmalti kuin lakisääteisistä ryhmistä. Tutkija havaitsikin kuntakohtaisia eroja juuri tästä syystä.

Iäkkäimmillä naisilla tehokkainta

Suomalaisten naisten osallistuminen seulontoihin oli erinomainen: yhdeksän kymmenestä noudatti kutsua. Noin kolme prosenttia osallistuneista ohjattiin jatkotutkimuksiin, ja syöpä löytyi 0,4 prosentilla.

Sarkealan tutkimuksesta kävi ilmi, että seulonnassa syöpä löytyi useammin iäkkäimpien ryhmissä, joissa seulonnan kuolleisuutta alentava vaikutus oli myös selkein. Osa kunnista oli oma-aloitteisesti laajentanut seulontaa yli 60-vuotiaisiin jo ennen asetuksen muutosta 2007. Näissä kunnissa havaittiin voimakkain teho 60-79-vuotiailla naisilla, joiden kuolleisuus rintasyöpään aleni 28 prosenttia.

Kunnissa, jotka kutsuivat seulontaan vain 50-59-vuotiaita, ei 60-79-vuotiaiden rintasyöpäkuolleisuudessa havaittu alentumista.

- Ne kunnat, joissa on jo ennen asetuksen muutosta seulottu yli 60-vuotiaita, ovat pystyneet kaikkein tehokkaimmin estämään syöpäkuolemia, Sarkeala toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot