Mainos
Mainos

Väitös: Stressi lisää etenkin keski-ikäisten miesten kuolemanriskiä

Psyykkinen kuormittuneisuus lisää keski-ikäisten suomalaisten ennenaikaisen kuoleman riskiä 2.4-kertaiseksi, kertoo väitöstutkimus. Kohonnut kuolleisuuden riski näkyi etenkin miehillä.

Miehillä muun muassa todennäköisyys kohonneisiin veren tulehdusarvoihin oli noin kaksinkertainen. Lisäksi psyykkisesti kuormittuneilla miehillä oli keskimäärin lähes puolet korkeammat sydän- ja verisuonitautien riskipisteet kuin vähemmän kuormittuneilla miehillä. Naisilla vastaavaa yhteyttä ei todettu.

Lääketieteen lisensiaatin Pekka Puustisen väitöksen mukaan psyykkisesti kuormittuneet keski-ikäiset miehet ovat erityisessä vaarassa. Puustinen kehottaakin terveydenhuollon ammattilaisia huomioimaan keski-ikäisiä miehiä hoitaessaan myös potilaidensa psyykkisen kuormittuneisuuden.

Psyykkisten sairauksien, kuten masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden, yhteyttä ihmisten sairastavuuteen ja kuolleisuuteen on tutkittu paljon. Uutta Puustisen tutkimuksessa on, että vastaava yhteys on havaittavissa jo psyykkisesti kuormittuneiden ihmisten kohdalla, joiden oireilu ei välttämättä vielä täytä minkään psyykkisen sairauden kriteerejä.

Psyykkistä kuormittuneisuutta mitattiin käyttämällä 12 kohdan kyselykaavaketta. Seurantatutkimus tehtiin vuosina 2004–2005.

Puustinen väittelee aiheesta Itä-Suomen yliopistossa 11.6..

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme