Mainos
Mainos

Väitös: Syöpä henkisesti raskaampaa puolisolle kuin potilaalle

Perheenjäsenen sairastuminen syöpään heijastuu koko perheen mielialaan.

Väitöstutkimuksen mukaan puoliso kokee syövän jopa raskaampana kuin sairastunut itse. Erityisesti naiset kärsivät miestensä puolesta.

Kyselytutkimuksessa mitattiin parien masennus- ja ahdistuneisuusoireita diagnoosin aikaan sekä 8 ja 14 kuukauden kuluttua diagnoosista. Ensimmäiseen kyselyyn vastasi 172 paria, joista useimmat olivat mukana myös seuraavissa vaiheissa.

Tutkimuksen mukaan henkisesti raskainta elämä oli heti syövän paljastuttua. Mieliala pysyi muita korkeammalla niillä, joilla oli hyvinvoiva puoliso, optimistinen elämänasenne ja tunne elämän hallittavuudesta.

Helsingin yliopistossa väittelevän Mila Gustavsson-Liliuksen mukaan tutkimus osoittaa, että myös puolisot tarvitsevat psyykkistä tukea. Hänestä parit hyötyisivät kuntoutuksesta, joka tukisi optimistista elämänasennetta ja puolisoiden välistä kommunikaatiota.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme