Mainos
Mainos

Väitös: Ympäristöverojen vaikutukset epäselviä

Ympäristöverot alkavat vähitellen vaikuttaa ympäristöpolitiikassa, vaikka edelleen on joukko ympäristöveroja, joilla tosiasiassa kerätään vain verotuloja. Näin arvioi oikeustieteen lisensiaatti Kalle Määttä väitöskirjassaan, joka tarkastettiin tänään Helsingin yliopistossa.

Määtän vero-oikeuden alaan kuuluvassa väitöskirjassa tutkitaan ympäristöverojen käyttökelpoisuutta toisaalta ympäristöpoliittisena välineenä ja toisaalta verotulojen lähteenä. Määttä nimittää tähänastista ympäristövero-ohjausta karrikoidusti ammuskeluksi pimeässä. Ympäristöverojen vaikutuksesta ympäristön tilaan ei ole olemassa juurikaan näyttöä. Tämän hän arvelee johtuvan siitä, ettei ympäristövero-ohjaukselle ole järjestetty tehokasta jälkiseurantaa.

Ympäristöverot eivät ole toisaalta kartuttaneet valtion kassaa edes ympäristöveropolitiikan edellekävijämaissa. Pohjoismaissa ja Hollannissa niiden osuus kokonaisverotuotoista on ollut vain 1-2 prosenttia. Määttä epäilee, etteivät ympäristöverojen mahdolliset tuotot voi nousta huomattavan korkeiksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme