Mainos
Mainos

Väitöskirja: Ihmisten ja karhujen kohtaamiset lisääntyvät

Karhujen tulevaisuus riippuu siitä, millaiset mahdollisuudet niillä on elää ihmisten läheisyydessä. Jatkossa kohtaamiset ihmisen ja karhun välillä tulevat lisääntymään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi citykarhujen yleistymistä.

Suomalaiset joutuvat tulevaisuudessa nykyistä useammin silmäkkäin karhujen kanssa. Myös ns. "citykarhuja" saattaa ilmaantua kaupunkeihin aiempaa tiheämmin.

Karhut viihtyvät yllättävän hyvin metsän ja ihmisasutuksen rajamaastossa, jossa ravintoa on hyvin saatavilla. Karhukantojen tulevaisuutta selvitetään tänään tarkastetussa väitöskirjassa..

Sinänsä karhut eivät viihdy kaupungeissa eivätkä tiheästi asutut alueet ole niiden luontainen elinympäristö. Mutta luonnollisten elinympäristöjen vähentyessä karhut siirtyvät entistä lähemmäs ihmisasutusta.

- Karhut käyttävät yllättävän paljon reunaympäristöä ja tulevat esimerkiksi ravinnon perässä metsän ja ihmisasutuksen rajamaille, kertoo väitöskirjan tehnyt tutkija Jonna Katajisto Helsingin yliopistosta.

Suomessa elää tällä hetkellä noin 840 karhua. Tihein karhukanta on Itärajalla ja Keski-Suomessa. Karhunkaatolupia myönnetään vuosittain vajaalle 10 prosentille kannasta.

Esimerkiksi Ruotsissa metsästys suhteessa kannan kokoon on selvästi vähäisempää. Tutkijan mielestä Ruotsissa karhunmetsästys voitaisiin kaksinkertaistaa eikä kanta silti kärsisi. Suomessa tutkija lisäisi metsästystä maltillisemmin.

- Karhukanta on nyt aika vakaa eikä ole varmaa tietoa mitä tapahtuu, mikäli metsästystä lisätään. Karhun tulevaisuus riippuu hyvin pitkälle metsästyksestä ja ihmisistä. Se on sopeutuvainen eläin. Jos jätetään asiat näin, niin kyllä se kanta sieltä vähän kasvaisikin, Katajisto pohtii.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme