Mainos

Väittelijä osoitti mittavia säästökeinoja HUS-kunnille

Säästöjä syntyisi, jos kunnat esimerkiksi panostaisivat ennakoivaan terveydenhuoltoon, uskoo väitökirjan tekijä Sanna Lauslahti.

Pääkaupunkiseudun kuntien on mahdollista alentaa erikoissairaanhoidon kustannuksia jopa 100 miljoonaa euroa vuodessa, toteaa tuore kansanedustaja Sanna Lauslahti huomenna tarkastettavassa väitöskirjassaan.

- Säästöjä tulisi, jos kunnat saisivat päättää keinoista itsevaltiaan tavoin, Lauslahti tarkentaa.

Hänen arvionsa mukaan esteenä on muutosvastarinta. Siihen syyllistyvät ainakin poliittiset päättäjät ja ammattijärjestöjen edustajat.

Lauslahden mielestä säästöjä syntyisi, jos kunnat panostaisivat ennakoivaan terveydenhuoltoon. Lähetehallintaa pitää lisätä: tärkeintä olisi saada Husin erikoislääkärit antamaan palautetta lähettäville lääkäreille.

Hoidon porrastuksissa tulisi huolehtia resursseista ja osaamisesta. Sairaanhoitopiirin hallitusta Lauslahti pienentäisi 4-8 jäseneen. Jäsenten valinnassa on korostettava osaamista.

- On myös syytä pohtia, voisiko jollain alueella kokeilla perusterveydenhuollon, vanhustenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelujen yhteen niputtamista, hän neuvoo.

Kustannusvastuuta alemmas

Väittelijä siirtäisi myös kustannusvastuuta alemmas terveysasemien johtoon ja parantaisi seurantaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa.

Hänen mukaansa sadan miljoonan säästöihin voidaan päästä, jos taustatekijät kuten inflaatio säilyvät ennallaan. Hus sai 31 jäsenkunnaltaan tuottoja noin miljardi euroa vuonna 2005.

- Erikoissairaanhoidon kustannushallinnasta puhutaan kunnissa paljon, mutta nyt olisi aika panna myös toimeksi. En löytänyt yhtään kokonaishanketta, jossa järjestelmällisesti puututtaisiin kustannusten hallintaan, Lauslahti huomauttaa.

Kunnissa voimattomuutta

Lauslahti kertoo saaneensa tutkimusvirikkeen julkisuudessa usein esitetystä väitteestä, jonka mukaan erikoissairaanhoidon kulut kasvavat rajusti eivätkä kunnat voi niihin vaikuttaa.

- Vastakkainasettelu on arkipäivää. Kunnat kokevat voimattomuutta ostajina ja omistajina. Niissä nähdään, että Hus sanelee ja kunnat maksavat, hän sanoo.

Tutkimusaineisto on peräisin kuudesta Hus-kunnasta. Ongelmina nousivat esille muun muassa potilaiden hoitaminen väärissä paikoissa, johtamisen puutteet sairaanhoitopiirissä, henkilöstön vaihtuvuus, työvoimapula ja niin sanotut reppulääkärit.

Espoolainen Lauslahti valittiin sunnuntaina kokoomuksen kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Hänen kunnallistalouden alaan kuuluva väitöksensä tarkastetaan Tampereen yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot