Mainos
Mainos

"Vakaan tahdon" pykälää esitetään poistettavaksi

Eduskunta on saamassa parin kuukauden sisällä hallitukselta esityksen, jonka mukaan ns. vakaan tahdon pykälä poistetaan rikoslaista. Muutos merkitsee sitä, että perheväkivallan uhri ei voi enää pyytää syyttäjää luopumaan syytteestä.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) kertoi hallituksen kaavailuista, kun eduskunta keskusteli Sari Sarkomaan (kok.) samaan tähtäävästä lainmuutosaloitteesta.

Koskisen mukaan ehdotus sisältää myös perheen sisäisen lähestymiskiellon. Siinä lavennetaan poliisin velvollisuutta puuttua tilanteeseen, kun perheen sisällä on selvästi olemassa väkivallan uhkaa ja toistuvaa väkivaltaista käyttäytymistä.

Pahoinpitely yksityisellä paikalla muuttui yleisen syytteen alaiseksi rikokseksi vuonna 1995. Muutoksella haluttiin korostaa, ettei perhepiirissäkään hyväksytä väkivaltaa.

Eduskunta lisäsi lakiin pykälän, jolla pahoinpitelyn uhri voi "omasta vakasta tahdostaan" pyytää syyttäjää luopumaan syytteestä.

Eduskunnan tekemä lisäys on herättänyt laajalti arvostelua. On epäilty, että monissa tapauksissa taustalla on ollut painostusta, kun perheväkivallan uhrit ovat pyytäneet syyttämättä jättämistä.

Syyttäjät ovat soveltaneet pykälää hyvin eri tavoin. Osa on ollut sitä mieltä, että väkivalta perhepiirissä ei ole yksityisasia ja vie jutun oikeuden ratkaistavaksi. Osa taas on luopunut syytteestä, jos perheväkivallan uhri, yleensä nainen sitä pyytää.

Syyttäjäyhdistyksen puheenjohtaja arvosteli taannoin kiistaa herättänyttä lainkohtaa. Hän sanoi, että se on aiheuttanut syyttäjille hämmennystä ja tulkinta on vaihdellut paljon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme