Mainos
Mainos

Helsinki-Vantaan vakava vaaratilanne poiki muutosehdotuksia lennonjohto-ohjeistuksiin

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sattui viime vuoden helmikuussa vakava vaaratilanne, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Tilanteessa kaksi laskeutumassa ollutta konetta oli liian lähellä toisiaan. Pienimmillään koneiden etäisyys oli 2,8 kilometriä, kun niin sanottu tutkaporrastusminimi Helsinki-Vantaalla on 5,8 kilometriä. Koneet myös lensivät samalla korkeudella.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tilanne syntyi, kun lennonjohdosta annettiin toiselle koneelle käsky keskeyttää lähestyminen, koska se oli liian lähellä Varsovasta Helsinkiin matkalla ollutta konetta.

Samaan aikaan myös Varsovasta Helsinkiin matkalla ollut kone keskeytti lähestymisen lähilennonjohdon määräyksestä. Määräys annettiin, koska kiitotiellä oli vielä lentokone.

Samaan aikaan SAS:n lentokone lähti Helsinki-Vantaalta, ja nousun aikana kone läpäisi Varsovasta Helsinkiin matkalla olleen koneen lentokorkeuden.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tilanteessa ei ollut välitöntä törmäysvaaraa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa lennonjohtoa tekemään neljä täydennystä ohjeistukseensa. Suosituksista kolme koskee lennonjohdon toimintakäsikirjaa ja yksi maaliikenteen paikannus- ja valvontajärjestelmää.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme