Mainos

Väkivaltaiset asiakkaat rasittavat hoitohenkilökuntaa

Asiakkaiden ja potilaiden väkivaltaisuus uhkaa lääkärien ja hoitajien turvallisuutta ja terveyttä. Asiakkaiden, omaisten ja saattajien päihteiden käyttö ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet viime vuosina. Usein väkivalta puhkeaa ensiavussa tai ensihoidossa.

Työntekijät tekevät vain harvoin väkivallasta ilmoituksen poliisille. Sen sijaan he raportoivat tapahtuneesta työnantajalleen.

Jo pelkkä väkivallan uhka kuormittaa henkilökuntaa henkisesti. Työsuojelutarkastajien mukaan henkinen kuormittuminen vaarantaakin eniten hoitajien ja lääkärien työhyvinvointia. Henkinen kuormitus näkyy sairauspoissaoloina ja vaikeutena saada henkilökuntaa esimerkiksi kovien työpaineiden takia. Silti työn aiheuttamaan kuormittumiseen saatetaan suhtautua vähätellen ja syyllistää siitä yksittäistä työntekijää.

Tänään julkistetun Terveydenhuollon työsuojelun valvontahankkeen loppuraportin mukaan suhtautuminen väkivaltaan ja sen uhkaan on muuttunut asialliseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ja työsuojelupiirit toteuttivat hankkeen yhteistyössä vuosina 2004-2007.

Väkivaltaa voi ehkäistä esimerkiksi kulunvalvonnalla, pleksilasilla asiakkaan ja työntekijän välissä, vartijoilla ja hälytyslaitteilla.

Työhuoneen turvallisuutta voi lisätä myös poistamalla aseeksi käyvät esineet, pulttaamalla tuolit kiinni lattiaan, harjoittelemalla pakotien ja hälytyksen käyttöä. Myös parityöskentely ja vartijoiden näkyvyys rauhoittavat asiakkaita. Työnantajan tehtävänä on laatia ohjeet siitä, miten työntekijät voivat suojautua uhkaavassa tilanteessa.

Henkisen kuormituksen lisäksi myös käsin tehtävät raskaat nostot ja siirrot rasittavat työntekijöitä. Silti niistä ei päästä kokonaan eroon, mutta apuvälineistä ja oikean nostotekniikan opettelusta on ollut apua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot