Mainos
Mainos

Väkivaltakuolemat yleisempiä mielisairaalasta päässeillä

Mielisairaalasta päässeet ihmiset kokevat muita useammin väkivaltaisen kuoleman. Muuhun väestöön verrattuna mielisairaalahoidon kokeneiden kuolleisuusluvut ovat myös moninkertaiset.

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin tuoreen tutkimuksen mukaan mielisairaalahoidosta päässeet menehtyivät itsemurhaan 18 kertaa useammin kuin muut ihmiset. Naisilla itsemurhakuolleisuus oli vieläkin korkeampi: peräti 35-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

Tutkimuksessa seurattiin kaikkien vuonna 1988 mielisairaalasta päässeiden tilannetta vuoden 1992 loppuun. Seurattavia oli 22 940, joista yli 17 prosenttia kuoli ennen jakson loppua. Kuolleisuus tällä ryhmällä oli viisinkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Erityisen korkeat kuolleisuusluvut olivat ryhmässä 25-39-vuotiailla: yli kymmenkertaiset "normaaliin" väestöön verrattuna. Seurattavien keski-ikä oli 44 vuotta.

Sairaalsta pääsevät tarvitsevat monipuolista tukea

- Nämä tulokset osoittavat selvästi, että sairaalasta päässeet tarvitsevat monipuolista tukea. Ei riitä, että he voivat käydä mielenterveystoimistossa, sanoo erityissuunnittelija Britta Sohlman Stakesista.

-Varsinkin ensimmäisenä vuonna kunnon apu on tarpeen. Tuntuu siltä, että näiden ihmisten on vaikea saada apua esimerkiksi fyysisiin sairauksiin. Tähän viittaa se, että he kuolivat muita useammin myös sydän- ja verisuonitauteihin, Sohlman kertoo.

Sohlman muistuttaa, että mielisairaalasta pääsyllä sinällään ei voi selittää korkeaa kuolleisuutta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme