Mainos
Mainos

Vakoilujutun oikeudenkäynti alkoi

Helsingin hovioikeudessa on alkanut oikeudenkäynti, jossa on syytettynä puolustusvoimien tutkintaosastossa työskennellyt mies. Häntä epäillään tiettävästi salaisten tietojen luovuttamisesta venäläisille. Tummiin laseihin ja lippalakkiin sonnustautunut syytetty ei suostunut kommentoimaan tapaustaan mitenkään juuri ennen istunnon alkua.

Laki

-Asia on kesken, hermostuneen oloinen syytetty sanoi STT:lle. Puolustuksen asianajaja Heidi Kajander ei hänkään halunnut kertoa lehdistölle ennen käsittelyn alkua, aikooko puolustus kiistää vai myöntää syytteen.

Syytetty on sotilasarvoltaan luutnantti. Kyseessä on pikemminkin epäily yksittäisestä tapahtumasta kuin pitkään jatkuneesta toiminnasta. Mies toimi puolustusvoimain tutkintaosastossa, jonka tehtävänä on pitää huolta siitä, ettei armeijaa vakoilla. Miehen sijoituspaikkana oli Vaasa. Juttu käsitellään hovioikeudessa odotetusti suljetuin ovin. Toimittajia ja kuvaajia ei päästetty istuntosaliin.

Lajissaan harvinainen tapaus


Puolustusvoimissa vakoilutapaukset ovat varsin harvinaisia. Vakavimpana pidetään ns. Jyväskylän juttua, jossa 1950-luvulla tuomittiin neljä puolustusvoimien upseeria. Salassa pidettäviä tietoja välitettiin seitsemän vuoden ajan Neuvostoliittoon ja myöhemmin myös Ruotsiin.

Ennen toista maailmansotaa merkittävin vakooja Suomessa oli luutnantti Vilho Pentikäinen, joka loikkasi vuonna 1933 Neuvostoliittoon. Vuonna 1963 tuomittiin Maanpuolustuskorkeakoulun keskuskirjastossa työskennellyt virolaissyntyinen mies maanpetoksellisesta toiminnasta. Hän oli vuotanut painostuksen jälkeen Neuvostoliitolle luottamuksellista kirjallista aineistoa. Materiaali oli kuitenkin sellaista, että Neuvostoliitto olisi voinut saada sen muualtakin kuin Suomesta.

1970-luvulla yksi tuomio tuli yrityksestä luovuttaa salaisia tietoja vieraan valtion asiamiehelle. Myöhempiä puolustusvoimien henkilökunnan vakoilutapauksia ei ole juuri tiedossa.

(STT)
Vakoilusta on säädetty laissa (Käytä ko. sivulla hakusanaa vakoilu.)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme