Mainos
Mainos

Vakuutus ei korvaa evakuointia Libanonista

Yhteisevakuoinnin jälkeiset lennot jäävät matkustajan itsensä maksettaviksi. Yhdensuuntaisen lipun kustannukset saattavat nousta tavallista lomamatkaa kalliimmiksi.

Libanonista evakuoidut suomalaiset joutuvat maksamaan itse ainakin osan matkakuluistaan. Ulkoministeriö hoitaa yhteisevakuoinneista koituvat kulut, mutta matkavakuutukset eivät korvaa loppuosaa matkasta.

- Matkan keskeytyminen korvataan vain, jos kyseessä on matkalla alkanut sairaus tai tapaturma, joka edellyttää kotiutusta. Jos sieltä evakuoidaan ainoastaan sotatilanteen vuoksi, vakuutus ei korvaa kotiutumisesta aiheutuvia kustannuksia, sanoo palvelupäällikkö Susanna Eira Tapiola-ryhmän matkustajavakuutuskorvauksista.

Alkuosan matkasta suomalaiset ovat kulkeneet ulkoministeriön järjestämillä kuljetuksilla. Väkeä on kuljetettu esimerkiksi laivalla Kyprokseen ja lentokoneella Damaskoksen kautta Kööpenhaminaan.

- Jos laivalla on 900 ihmistä, on vaikea ja turha lähteä jyvittämään, paljonko kunkin osuus siitä on, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Pekka Hyvönen.

Yhteisevakuoinnin jälkeiset lennot jäävät matkustajan itsensä maksettaviksi. Yhdensuuntaisen lipun kustannukset nousevat tavallista lomamatkaa kalliimmiksi, mutta tarvittaessa rahat voi lainata valtiolta.

Finnair otti kuitenkin esimerkiksi eilen Kyproksesta lähteneelle lennolle matkustajia ilman lippua. Yhtiö katsoi myös esimerkiksi passin puuttumista sormien läpi.

- Hätätapauksissa ei evätä koneeseen pääsyä, lupaa Finnairin tiedotusosaston päällikkö Usko Määttä.

Jos suomalainen päättää jäädä Libanoniin, matkavakuutukset eivät korvaa esimerkiksi ilmaiskuista aiheutuneita vammoja kuin alkuvaiheessa. Esimerkiksi Tapiolan asiakkaalla pitää olla erillinen sotariskivakuutus, jotta hän saisi korvauksia taistelujen aiheuttamista vammoista selkkauksen kestettyä yli kaksi viikkoa.

Valtaosa Libanonin suomalaisista evakuoitu

Suurin osa Libanonin suomalaisista on nyt palannut kotimaahan. Ulkoministeriö on avustanut kaikkiaan noin sataa palaajaa, ja osa on poistunut maasta omatoimisesti.

Suomi jatkaa edelleen evakuointeja, jotta kaikki pois haluavat saadaan kotiutettua. Työ keskittyy nyt Etelä-Libanoniin, jossa oli tänään vielä kymmenen suomalaista.

Varhain tänä aamuna saapui jälleen joukko Libanonista Kyproksen kautta evakuoituja suomalaisia Helsinkiin. Finnairin reittilento Pafoksesta laskeutui hieman ennen puolta kahta aamulla. Lennolla oli 18 kotiutettavaa suomalaista.

Suomalaisia kuljettanut norjalaislaiva rantautui Larnakan satamaan varhain eilen aamulla ja uupuneet matkalaiset viettivät päivän hotellimajoituksessa Pafoksessa.

Laivamatka Libanonista Kyprokseen oli rankka, kertoi suomalaisäiti Kati Khalil MTV3:n uutisille.

- Lasten kanssa jouduttiin olemaan hirveissä olosuhteissa. Laivalla oli kärpäsiä, ihmiset olivat päällekkäin, lapset itkivät ja huusivat.

Satamassa norjalaiset ja kyproslaiset lääkärit ja sairaanhoitajat tarjosivat kriisiapua laivan yli tuhannelle matkustajalle.

Osa Libanonissa pysyvästi asuvista suomalaisista ei halunnut jatkaa matkaansa Kyproksesta Suomeen. Myös sodan runtelemaan Libanoniin jäi vielä suomalaisia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme