Mainos
Mainos

Valamon ikonit pakastetaan

Valamon luostarissa on ollut kiireinen päivä. Vanhan päärakennuksen tulipalosta pelastettuja ikoneita on tutkittu ja varastoitu koko päivä turvallisempiin tiloihin. Osa ikoneista on tottunut kylmään ja niille on kiireesti löydettävä vastaavat olosuhteet.

- Siinä on vaarana, että viileään tottuneet ikonit vaurioituvat liian lämpimissä tiloissa. Esimerkiksi värit saattavat kärsiä, kertoo johtava konservaattori Riikka Köngäs.

Arkkipiispa Leo tutustui maanantaina tulipalon tuhoihin ja taideaarteiden säilytykseen. Hän suositteli ikonien pakastamista.

- Onneksi meillä on iso pakastin, jossa saadaan sopiva lämpötila ikoneille, Köngäs huokaili illansuussa.

Kiitospalvelu kirkossa

Iltapäivällä Valamon kirkossa järjestettiin kiitosjumalanpalvelus tulipalon johdosta.

- Tässä oli varjelusta mukana, olisi voinut käydä paljon pahemminkin. Meillä on syytä kiittää, että selvittiin näin vähällä, muistutti arkkipiispa Leo kuulijoita kirkossa.

Samalla arkkipiispa kiitti vuolaasti kaikkia pelastustöihin osallistuneita. Ikoneita, taide-esineitä ja kalustoa oli kantamassa henkilöstön lisäksi suuri joukko vapaaehtoisia.

- Tämä osoitti myös, että Valamossa on hyvät valmiudet pahimman varalle, Leo sanoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme