Mainos
Mainos

Valiosonninavetta käyttöön Pieksänmaalla

Suomalaisten valiosonnien siemennesteestä odotetaan kehittyvän lähivuosina merkittävä vientituote.

Pieksänmaalla Etelä-Savossa vihittiin käyttöön uusi valiosonninavetta Sonnihovi, jonne voidaan sijoittaa 24 huippuyksilöä ylellisiin tiloihin. Hyvällä hoidolla yhdestä sonnista voidaan saada vuodessa 100 000 annosta, eli kysymys on miljoonien eurojen arvoisista eläimistä.

Pieksänmaan Sonnihovi on keskeinen osa uutta siementuotantojärjestelmää, jolla pyritään takaamaan riittävä siemenen saanti paitsi kotimaan tarpeisiin myös maailmankauppaan. Aiemmin sonneista kerättiin tietty määrä siemenannoksia pakkaseen, minkä jälkeen eläimet teurastettiin.

Uudessa, ns. odotusaikajärjestelmässä sonnit pidetään elossa kunnes niiden jalostusarvo on saatu selville. Arvostelun jälkeen parhaat yksilöt siirtyvät nyt vihittyyn Sonnihoviin jatkamaan siementuotantoaan.

Sonnien siementä on viety Suomesta lähinnä Pohjoismaihin ja Uuteen-Seelantiin. Uuden järjestelmän ansiosta markkinat ovat nyt avautumassa mm. Australiassa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Italiassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme