Mainos
Mainos

Valistus ei tehoa tupakoiviin vanhempiin

Moni kouluikäinen altistuu vieläkin tupakansavulle, vaikka julkiset sisätilat on saatu jo varsin savuttomiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 20 prosenttia lapsista nimittäin altistuu savulle kotonaan.

Osuus on sama jopa alle 7-vuotiaiden lasten kodeissa. Valistuksesta huolimatta savulle altistuvien lasten määrä ei ole pienentynyt 2000-luvulla.

Katariina Kallion väitöskirjatutkimuksen mukaan jopa noin puolet 8-13 -vuotiasta lapsista altistuu säännöllisesti tupakansavulle. Tutkimuksen mukaan savu aiheuttaa todellisia terveyshaittoja, sillä passiivinen tupakointi voi vaikuttaa verisuonten toimintaan sekä valtimoiden seinämien paksuuteen.

Altistuminen tupakansavulle on siis yhteydessä verisuonten ahtautumisen eri asteisiin ja tätä kautta sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Eniten savulle altistuvat ne lapset, joiden isä tai molemmat vanhemmat tupakoivat. Myös auto on paikka, jossa lapset joutuvat hengittämään tupakansavua. Esimerkiksi Australiassa on jo lailla kielletty tupakointi autossa, jos mukana on alle 16-vuotias lapsi.

Kuljettajan tupakointi on myös todennäköisesti suurempi liikenneriski kuin kännykkään puhuminen.

Kotona tupakoimiseen ei oikein voi lailla puuttua, mutta Kallio toivoo tutkimustulosten motivoivan vanhempia lopettamaan tupakoinnin tai ainakin siirtymään ulkotiloihin.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot