Mainos
Mainos

Valjakka-tiedotus saa kritiikkiä

Karjalaisen päätoimittaja vaatii yhteiskunnalta avointa tiedottamista. Tieto Juha Valjakan karkaamisesta tuli STT:lle ruotsalaisilta medioilta.

Sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja Pekka Mervola on tuohtunut tavasta, jolla kolmoismurhasta tuomitun Juha Valjakkalan karkaamisesta kerrottiin julkisuuteen. -Jos tieto Juha Valjakkalan lomalta palaamatta jäämisestä on tullut Ruotsin kautta, se on erittäin noloa suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Ensimmäisenä reaktiona herää aina kysymys, salataanko jotain, kyselee Joensuussa ilmestyvän sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja Pekka Mervola. Hän korostaa, että avoimessa yhteiskunnassa myös viranomaisten pitäisi tiedottaa avoimesti, ei vasta kysyttäessä tai kun asia vuotaa jostain julkisuuteen.

Valjakkalan tapaus tuli sanomalehti Karjalaisen tietoon tänään Suomen Tietotoimiston kautta, joka puolestaan oli saanut asiasta vihiä Ruotsin tietotoimistolta TT:ltä. -Pyhäselän vankila on sentään meidän lehtemme alueen vankila, ja kuitenkin meiltä lähti ulos STT:stä tullut tieto. Olisimme olettaneet, että asia olisi tullut esille toimituksemme normaalien poliisi- ja muiden kierrosten kautta, Mervola pohtii.

Ihmisillä oikeus saada tietoja

Juha Valjakkalan vankilaan palaamatta jääminen ja asiasta tiedottaminen herättävät Mervolan mielestä paljon kysymyksiä. -Lomalta palaamattomuus on rikkomus niitä sääntöjä vastaan, missä tilanteessa vanki elää. Ja kun vielä muistetaan, miten kolmoismurha aikanaan tapahtui, niin kyllähän ne herättävät hyvin paljon ikäviä kysymyksiä. Koska vankien lomasäännöt ovat selvät ja selkeät, vankien paluuajan ylittyessä viranomaisten pitäisi Mervolan mielestä asia myös kertoa julki. -Muutenhan syntyy joustavien sääntöjen periaate, mikä puolestaan johtaa helposti yhteiskunnassa aika vaikeaan tilanteeseen, Mervola punnitsee. Hän lisää, että avoimessa yhteiskunnassa jokaisella ihmisellä pitäisi olla mahdollisuus saada tietää, mitä ympärillä tapahtuu, koska tällä on vaikutusta heidän päätöksiinsä. -Ja kyllähän lomalta palaamatta jäänyt vanki olisi voinut vaikuttaa pohjoiskarjalaisen lähiseudun ihmisten elämänpäätöksiin, Mervola tuumaa.

Ministerin vaikeneminen "erittäin kummallista"

Suomen Tietotoimisto, STT

Suomen Tietotoimiston päätoimittaja Mikael Pentikäinen ei puolestaan ymmärrä oikeusministeri Johannes Koskisen haluttomuutta kommentoida Valjakkalan tapausta. -On erittäin kummallista, että oikeusministeri menee tällaisessa tilanteessa virkamiesten selän taakse piiloon, hän päivittelee. Uskomattomana hän pitää myös sitä, että tieto Valjakkalan lomalta palaamattomuudesta tuli julki Ruotsin tiedotusvälineiden kautta. -Kansalaisilla on oikeus tietää, jos kolmoissurmasta elinkautista istuva vanki jää palaamatta lomilta eli karkaa. On aivan käsittämätöntä, että viranomaiset eivät oma-aloitteisesti tiedota tällaisesta, Pentikäinen ihmettelee.

(STT)


(Huomenta Suomi 14.05.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme