Mainos
Mainos

Valkolakin hankkiminen ammatillisten opintojen ohessa kiinnostaa

Ammatillisen tutkinnon ohella voi suorittaa pelkän ylioppilastutkinnon tai hankkia myös lukion päättötodistuksen. Useimmin yo-tutkinto suoritetaan sähköalan tai sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon rinnalla.

Luento-opetusta


Ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon suorittaminen rinnakkain yleistyy. Opetushallituksen arvion mukaan ammattiin opiskelevista jopa yli kymmenen prosenttia hakeutuu nykyään suorittamaan kahta tutkintoa. Lähes kolmasosa ammatillisen koulutuksen aloittavista haluaisi suorittaa lukio-opintoja ainakin jonkin verran.

Tämän kevään yhteishaussa samanaikaisesti kahta tutkintoa suorittamaan valittiin vajaat 1 200 nuorta. Todellisuudessa kahden tutkinnon aloittajia on vuosittain huomattavasti enemmän. Monissa oppilaitoksissa järjestely on nimittäin mahdollinen, vaikka väylää ei ennakkoon yhteishaussa valitsisikaan. Osalle kahden tutkinnon haaste osoittautuu kuitenkin liian vaativaksi, ja homma jää kesken.

Mahdollisuus hakea kahden tutkinnon suorittajaksi alkoi nuorisoasteen koulutuskokeilun myötä vuonna 1991. Kahden tutkinnon hankkimiseen kuluu kolmesta neljään vuotta.

Ei välttämättä lukiokursseja

Ammatillisen tutkinnon ohella voi suorittaa joko pelkän ylioppilastutkinnon tai hankkia myös lukion päättötodistuksen. Jos opiskelija suorittaa yo-tutkinnon ohella lukion oppimäärän, hän on tavallaan kolmen tutkinnon tekijä.

- Useissa tapauksissa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva suorittaa vain kirjoitettavien tutkintoaineiden pakolliset kurssit, kertoo opetusneuvos Heikki Blom opetusministeriöstä.

Yo-tutkintoon osallistuminen sinänsä ei edellytä lukiokurssien suorittamista lainkaan, jos takana on vähintään 2,5 vuoden ammatillinen perustutkinto. Useimmin yo-tutkinto suoritetaan sähköalan tai sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon rinnalla. Seuraavaksi tavallisimmin valkolakki hankitaan hotelli- ja ravintola-alan tai tietojenkäsittelyn tutkinnon ohessa.

Lähes aina lukio-opinnot valitaan muodollisesti ammatillisen koulutuksen rinnalle eli nuori hakee ensin ammatilliseen koulutukseen. Molempia tutkintoja suorittavista lukio on ensisijaisena oppilaitoksena vain kourallisella.

- Opetusministeriö esitti pari vuotta sitten, että lukiolaisten ammatillista koulutusta pitäisi lisätä. Se on ollut vaikeaa, koska siitä eivät ole innostuneet opiskelijat eivätkä oppilaitokset, sanoo opetusneuvos Elisabet Kinnunen opetushallituksesta.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen vielä viitisen prosenttia lakin saaneista lähtee kuitenkin hankkimaan ammatillista perustutkintoa. Ammatillinen tutkinto on voitu myös hankkia ennen lukioon menoa. Viime vuonna ylioppilaskirjoituksiin osallistui 3 000 kokelasta, jotka olivat joko suorittaneet tai suorittamassa ammatillista tutkintoa.

Ehdotus ammattilukiosta ei innosta

Kolme koulutusalan asiantuntijaa esitti viime syksynä Sitran raportissa, että Suomessa kokeiltaisiin nelivuotisia ammattilukioita tavallisen lukion ja ammatillisten oppilaitosten rinnalla. Suomen lukiolaisten liitto tyrmäsi esityksen täysin. Myöskään Elisabet Kinnunen ei ammattilukiosta innostu.

- Ei se ole tarpeellinen näillä järjestelyillä. Opintojen valitseminen ristiin on jo täysin mahdollista.

Kinnunen korostaa, että kahden tutkinnon mahdollisuudesta tulisi paremmin tiedottaa peruskoulun opinto-ohjauksessa. Se ei kuitenkaan riitä: valintoja tehdäkseen nuorten pitäisi oppia tuntemaan myös työelämää ja erilaisia ammatteja.

Kinnunen huomauttaa, että kahta tai kolmea tutkintoa suorittavilla on poikkeuksellisen vahvat näkymät omasta tulevaisuudestaan. Esimerkkinä Kinnunen mainitsee nuoren, joka tietää haluavansa kauppakorkeakouluun ja päättää suorittaa lukion rinnalla kauppaoppilaitoksen. Tällaista suunnitelmallisuutta löytyy kuitenkin harvalta ysiluokkalaiselta.

(MTV3-STT)

14:57

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme