Mainos
Mainos

Valkoposkihanhet levittäytyvät pitkin rannikkoa

Valkoposkihanhien populaatio on Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan runsastunut viime vuodesta. Valkoposkihanhia esiintyy jo itäiseltä Suomenlahdelta aina Perämeren eteläosaan asti.

Ylitarkastaja Timo Asanti arvioi, että uusia hanhikeskittymiä on syntynyt ja syntyy sekä Helsingin itä- että länsipuolelle, Kirkkonummelle sekä Sipoon ja Porvoon saaristoon. Vahvimmat kannat ovat Turun Ruissalossa ja pääkaupunkiseudulla. Helsingin seudun hanhet lasketaan elokuun puolivälissä.

Vihreä ruoho maittaa

Valkoposkihanhien ja tämän kesän poikueiden laiduntaminen ranta- ja puistonurmikoilla näkyy jälleen pääkaupunkiseudulla. Rauhoitettu hanhilaji on käynyt runsaslukuisena syömässä ruohoa niin Helsingin kuin Espoon puistoissa, muun muassa Kaivopuiston ja Tapiolan nurmikoilla sekä Sibelius-puistossa.

Suomen ympäristökeskus, Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto seuraavat valkoposkihanhia laskemalla pesivät parit kesäisin ja syyskannan syksyisin ennen kuin hanhet muuttavat talvehtimisalueilleen.

Viime kesänä Helsingin ja Espoon kerääntymispaikoilta laskettiin yhteensä 2400 hanhea. Edellisvuodesta hanhimäärä kasvoi jopa 400 yksilöllä

Ei pesi mantereella

Sekä pesivän että syksyisen valkoposkihanhikannan vuosittainen kasvuvauhti vuosina 1995-2005 oli voimakasta, mutta prosentuaalinen kasvu näyttäisi hidastumisen merkkejä. Ylitarkastaja Asantin mukaan kanta kasvanee kuitenkin nopeasti vielä muutamia vuosia.

Hanhikeskittymät syntyvät lähinnä saaristoon ja rantojen ruohokenttien läheisyyteen. Valkoposkihanhi kun ei pesi mantereella, vaan pienpetoja välttääkseen pääosin luodoilla ja pikkusaarissa.

Hanhet siirtyvät laiduntamaan rantanurmien ulkopuolelle vasta poikueiden saavutettua lentokyvyn elokuun puolivälin tienoilla. Poikasten tultua lentokykyisiksi valkoposkihanhet alkavat kerääntyä suuriksi parviksi. Niiden muutto käynnistyy viimeistään ensimmäisissä pakkasissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme