Mainos
Mainos

Valkoposkihanhia ja harmaalokkeja kuollut selittämättömästi Etelä-Suomessa: "Voimme vain arvella, mikä se kokonaismäärä on"

Etelä-Suomen saaristosta on löytynyt huomattava määrä kuolleita harmaalokkeja ja valkoposkihanhia. Syytä lintujen joukkokuolemiin ei ole löydetty.

Suomen ympäristökeskukselle on touko-kesäkuun aikana ilmoitettu yli 200 selittämätöntä lintukuolemaa. Lintuluodoilta on löydetty yli 150 harmaalokkia ja yli 50 valkoposkihanhea, joiden kuolinsyy on toistaiseksi tuntematon.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Pekka Rusasen mukaan lintukuolemat keskittyvät pääosin harmaalokkeihin ja valkoposkihanhiin.

Viimeisin löydös tehtiin ennen juhannusta, mutta Rusasen mukaan on mahdollista, että lintukuolemia esiintyy edelleen.

– Tätä koko aluetta Porvoosta Inkooseen ei suinkaan ole käyty läpi. Nämä ovat olleet tällaisia otantoja, jotka ovat tulleet ilmi esimerkiksi lintulaskennan ja rengastusten yhteydessä, Rusanen sanoo.

– Aika paljon jäi käymättä läpi harmaalokkien pesimäluotoja. Voimme vain arvella, mikä se kokonaismäärä on.

Rusanen arvelee, että kuolleiden harmaalokkien todellinen määrä on useita satoja.

Kuolinsyy edelleen mysteeri

Kuolleita lintuja on toimitettu Eviralle tutkittavaksi, mutta niiden kuolinsyytä ei ole toistaiseksi saatu selvitettyä. Se on kuitenkin varmaa, että kyse ei ole lintuinfluenssasta. Myös ihmisiin mahdollisesti tarttuvat taudit on saatu pääosin suljettua pois. Näytteistä ei ole löytynyt myöskään salmonellaa.

Rusasen mukaan ei ole syytä pelätä, että mystinen taudinaiheuttaja tarttuisi esimerkiksi kanoihin.

– Se on nimenomaan lintuluotojen ilmiö sellaisilla alueilla, missä pesii harmaalokkiyhdyskuntia, Rusanen sanoo.

Harmaalokkien ja valkoposkihanhien lisäksi epidemian ei ole havaittu levinneen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta muihin lintulajeihin.

– Pari merilokkia oli löytynyt kuolleena ja yhdeltä harmaalokkiluodolta löytyi ripuloiva varis, mutta kyllä se näyttää keskittyvän pääosin harmaalokkeihin ja valkoposkihanhiin.

Outojen lintukuolemien syyksi on epäilty myös botulismia, mutta sitä ei ole pystytty varmentamaan, sillä botulismin todentaminen kuolleista näytteistä vaatii erityisolosuhteita.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot