Mainos
Mainos

Valo parantaa elämänlaatua

Sisätilojen hyvä yleisvalaistus näyttää parantavan elämänlaatua. Riittävän hyvä valaistus voi lievittää tai estää kaamosoireilua ja siten parantaa psyykkistä hyvinvointia ja elämänlaatua.

Tiedot ilmenevät Kansanterveyslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Jo aiemmat tutkimukset osoittavat, että kirkasvalon avulla voi lisätä toimintatarmoa, vahvistaa sosiaalisuutta sekä edistää painonhallintaa. Lisäksi sarastusvalon on tiedetty parantavan unen laatua. Uusi tutkimus osoittaa, että myös yleisvalaistuksella kotona ja työpaikoilla on merkitystä.

- Aivoissa sijaitsevan elimistön sisäisen kellon hermosolut säätelevät uni-valverytmiä sekä solujen aineenvaihduntaa. Sisäisen kellon rytmihäiriöt voivat siten johtaa unettomuuteen ja aineenvaihduntasairauksiin, kertoo akatemiatutkija Timo Partonen Kansanterveyslaitokselta.

Yleisvalaistus suunnitellaan useimmiten lähinnä visuaalisiin tarpeisiin. Valon terveysvaikutusten ymmärtäminen voisi vaikuttaa suunnitteluun ja auttaa niitä yli miljoonaa suomalaista, jotka kärsivät säännöllisesti kaamosoireilusta.

Tutkimukseen osallistui lähes 8 000 yli 30-vuotiasta suomalaista.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot