Mainos
Mainos

Valtakunnansovittelija: Ilmailualan lakot olisivat aiheuttaneet merkittävää haittaa ilman siirtoa

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo, että ilmailualan lakkojen siirrossa on kyse kokonaisarvioinnista.

Työnseisausta voi lykätä poikkeustapauksissa

"Jos työriidan johdosta aiotun työnseisauksen tai sen laajentamisen katsotaan sen laajuuden tai työalan laadun vuoksi kohdistuvan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavan yleistä etua, työ- ja elinkeinoministeriö voi sovittelijan tai sovittelulautakunnan esityksestä riittävän ajan varaamiseksi sovittelua varten kieltää aiottuun työnseisaukseen tai sen laajentamiseen ryhtymisen tai sen toimeenpanon enintään 14 vuorokauden ajaksi työtaistelun ilmoitetusta alkamishetkestä lukien."  

Lähde: Laki työriitojen sovittelusta, luku 2, pykälä 8

Ajankohta on kiireinen ja lentoalan työnseisaus aiheuttaa merkittävää haittaa yhteiskunnalle ja matkustajille, Helle sanoo. Hänen mukaansa kyse on myös Suomen maineesta.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti tänään valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää hiihtolomien lentoliikennettä uhanneita lakkoja kahdella viikolla.

Päätökset teki työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) valtakunnansovittelijan esityksestä.

Ilmailualan Unionin ensi perjantaina alkavaksi ilmoittama lakko voidaan järjestää siis perjantaina 3. maaliskuuta. Ammattiliitto Pron sunnuntaina 19. helmikuuta alkavaksi ilmoittama lakko taas voi alkaa sunnuntaina 5. maaliskuuta.

Valtakunnansovittelijan mukaan lakon siirtäminen tällä tavalla ei ole täysin tavatonta. Edellisen kerran vastaava siirtopäätös tehtiin Helteen mukaan keväällä 2005 jään- ja monitoimimurtajia koskeneen lakon kohdalla.

Tavoite löytää ratkaisu ennen työtaisteluja

Helle sanoo, että sovinto osapuolten kanssa vaatii lisäaikaa ja paljon työtä on vielä jäljellä.

– Näissä riidoissa on aika isot näkemyserot, ja auki on monia kysymyksiä.

Helle sanoo, että toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka kauan sovitteluissa vielä menee.

– Tavoitteena on, että ratkaisut löytyvät ennen työtaistelujen toteutumista.

Helteen mukaan sovittelujen ilmapiiri on "kohtuullisen hyvä".

– Aina, kun on työnseisausuhkia, tilanne on tietysti hyvin vaikea ja kärjistynyt. Kaikki riidat kuitenkin ratkeavat joskus. Seuraavat tapaamiset on jo sovittu ja työtä jatketaan.

Neuvottelut jatkuvat Pron työriidan osalta keskiviikkona ja IAU:n osalta torstaina, Helle lisää.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot