Mainos
Mainos

Valtakunnansyyttäjä: Rattijuopumukset kuormittavat tuomioistuimia

Valtakunnasyyttäjän mukaan tavallisen rattijuopon rangaistukseksi riittäisivät pelkät sakot, sillä tuomioistuimissa on tarpeeksi muitakin käsiteltäviä rikoksia.

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki siirtäisi tavalliset rattijuopumukset pois tuomioistuinkäsittelystä. Hän ehdottaa Savon Sanomissa, että syyttäjä rankaisisi rattijuoppoa rangaistusmääräyksellä eli käytännössä sakolla.

Kuusimäen mukaan tavalliset rattijuopumukset kuormittavat tuomioistuimia, vaikka ne ovat yleensä selviä tapauksia ja niissä on vakiintunut rangaistuskäytäntö. Ne voitaisiin hänen mielestään hoitaa rangaistusmääräysmenettelyllä. Syyttäjä antaisi rangaistusmääräyksen, josta saisi halutessaan valittaa oikeuteen. Toisena vaihtoehtona hän esittää syyttäjän tekemää rangaistusvaatimusta, jonka tuomari vahvistaisi samaan tapaan kuin ennen tapahtui kaikissa rangaistusmääräysasioissa.

Valtakunnansyyttäjä muistuttaa, että Suomessa käsitellään käräjäoikeuksissa vuosittain noin 60 000 rikosasiaa, joista yli kolmannes on rattijuopumuksia. Hän sanoo, että niiden sijaan pitäisi voida keskittyä vaikeisiin rikosasioihin.

Jutturuuhkiin etsitään jo oikeusministeriössä yleisemminkin ratkaisua. Viime viikolla välimietintönsä jättänyt oikeusministeriön komitea aikoo selvittää, voitaisiinko osa tuomioistuimissa käsiteltävistä asioista siirtää muualle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme