Mainos
Mainos

Valtakunnanvouti: Kelan etuuksien perinnän rekisterivirhe korjataan

Kelan päätös ulosmitata asiakkaan veronpalautus osana liiallisten etuuksien takaisinperintää on aiheuttanut suurta närää erityisesti opiskelijoiden keskuudessa.

Erityisen ongelmalliseksi on koettu ulosottoviraston tällä viikolla lähettämät kirjeet, joissa veronpalautuksen perimisestä on tiedotettu. Niissä ei ole annettu mahdollisuutta maksaa ulosottoon joutunutta velkaa tiettyyn eräpäivään mennessä, vaan veronpalautukset ovat menneet suoraan ulosottoon.

Ulosottoon mennyt velka johtaa suoraan ulosottorekisterimerkintään. Sen sijaan maksukehotuksen jälkeen maksettu velka ei aiheuta rekisterimerkintää.

Ulosottomerkintä pysyy rekisterissä kaksi vuotta. Ulosottomerkintä on julkinen. Kuka tahansa voi pyytää todistuksen kenen tahansa ulosottorekisteristä. Ulosottomerkintä voi vaikeuttaa asunnonvuokrausta, lainansaantia ja työpaikan etsintää.

Valtakunnanvouti Juhani Toukola kertoo, että maksukehotusten puuttuminen nyt lähetetyistä kirjeistä korjataan.

– Tämä on nyt noussut ongelmaksi kun maksukehotusta ei ole ehditty lähettää. Tavallaan velallisella ei ole ollut mahdollisuutta säilyttää rekisteriään puhtaana.

– Korjaamme asian niin sanotulla keskitetyllä ajolla koko ulosottolaitoksen osalta. Eli kaikissa niissä asioissa, joissa velkoja peritään nyt vain veronpalautuksista ja ulosoton perintäpostissa ei ole annettu maksukehotusta, ulosottomerkintä poistetaan.

Ulosotto maksaa

Ulosottovirasto ottaa veronpalautuksista joka tapauksessa omat kulunsa pois, vaikka velallinen maksaisi velkansa jo pelkän maksukehotuksen jälkeen. Ulosoton kulut on porrastettu perittävän summan mukaan.

MTV3 Uutisiin yhteyttä ottanut opiskelija kertoi, että hänen 232 euron veronpalautuksistaan 80 euroa menee ulosottoviranomaiselle ja loput Kelalle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme