Mainos

Valtaosa suomalaisista kokee itsensä ylipainoiseksi

Naisista peräti 80 prosenttia arvioi itsensä ylipainoiseksi. Asiantuntijan mukaan liikapainoisia miehiä on todellisuudessa enemmän kuin naisia.

Valtaosa suomalaisista aikuisista kokee itsensä ylipainoisiksi. MTV3:n uutisten teettämässä kyselyssä peräti 74 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista kokee olevansa ylipainoisia.

Lähes kolmannes heistä on sitä mieltä, että ylipainoa on kertynyt yli 10 kg. Vastauksissa on eroa sukupuolesta riippuen, sillä naisista peräti 80 prosenttia arvioi itsensä ylipainoiseksi.

UKK-instituutin johtaja Mikael Fogelholm pitää tuloksia yllättävinä. Terveysviranomaisten tutkimusten mukaan suomalaiset eivät ole todellisuudessa näin ylipainoisia.

-Yhteensä liikapainoisia miehiä on enemmän kuin naisia, mutta tämä antaa eri kuvan. Naisilla painohuoli on vinoutuneempi kuin miehillä. Erityisen vinoutunut se on nuorten naisten osalta, joilla liika paino ei ole kauhean yleistä, kertoo Fogelholm.

Laihdutustulokset jäävät tavoitteita vaatimattomammiksi

Ylipainoisiksi itsensä tuntevista lähes kaikki haluaisivat laihtua, ja tavoitteet ovat kovat. 40 prosenttia asettaa riman yli kymmeneen kiloon.

Vastaajista yli puolet onkin yrittänyt pudottaa painoaan viimeisen kahden vuoden aikana. Naiset ovat miehiä yritteliäämpiä, mutta sekä naisten että miesten laihdustusponnistelut jäivät useimmiten alle kolmen kuukauden mittaisiksi. Asiantuntijan mukaan pysyvä painonpudotus vaatii pidemmän ajan.

- Normaalisti puoli kiloa viikossa on hyvä laihdutustahti, ja puolen vuoden projektiin olisi hyvä varautua, toteaa Fogelholm.

Painonsa kanssa tuskailevista puolet ei hakenut laihdutukseen mitään apua. Monet ovat etsineet apua ylipaino-ongelmiin muun muassa lehdistä, kirjoista ja netistä. Laihdutuskuureja on kokeiltu, mutta tulokset eivät ole tyydyttäneet.

Kyselyn mukaan 45 prosenttia koki onnistuneensa laihdutuksessa, kun taas 14 prosentilla paino ei pudonnut lainkaan tai se jopa nousi. Muutenkin tulokset olivat huomattavasti vaatimattomampia kuin tavoitteet.

Syitä ylipainoon ja epäonnistuneeseen painonhallintaan on monia. Suurimpia niistä on arkiliikunnan olennainen vähentyminen.

- Passiivinen elämäntyyli on lisääntynyt, ja työn energiankulutus vähentynyt. Nämä on vähentäneet meidän energiankulutustamme selvästi, sanoo Fogelmholm.

MTV:n uutisten teettämässä selvityksessä kysyttin ylipainokokemuksista 1359 vastaajalta maalis-huhtikuun vaihteessa.

(MTV3)

Katso lisää: 45 minuuttia.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot