Mainos
Mainos

Valtaosa vanhainkotien asukkaista saanut psyykenlääkkeitä

Valtaosa vanhainkodeissa asuneista vanhuksista käytti vielä muutama vuosi sitten psyykenlääkkeitä. Helsingin yliopiston väitöstutkimuksen mukaan niitä annettiin jopa 80 prosentille vanhuksista, mutta nyt käytännöt ovat muuttuneet.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2003 helsinkiläisistä vanhainkodeista. Tuolloin vanhuksella oli käytössä keskimäärin kahdeksan lääkettä päivässä.

Vajaa puolet vanhuksista käytti mielialalääkkeitä, noin kolmannes unilääkkeitä ja noin neljännes rauhoittavia lääkkeitä. Lisäksi vanhukset saivat usein ulostuslääkkeitä ja vitamiinilisiä.

Vanhuksille sopimattomia lääkkeitä käytti kolmannes. Kielteiset yhteisvaikutukset olivat kuitenkin vähäisiä.

Tutkimuksessa oli mukana noin 2000 vanhusta. Lääketieteen lisensiaatti Helka Hosia-Randellin väitöstutkimus tarkastetaan tänään.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot