Mainos
Mainos

Valtio ei aio pelastaa Stora Enson sellutehdasta

Tehtaanvaltaajat vaativat Suomen hallitusta ja Stora Ensoa jatkamaan tehtaan toimintaa.

Valtio ei edelleenkään vaadi Stora Ensoa pyörtämään päätöstään lakkauttaa Kemijärven tehdas, kertoi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.).

- Minulla ei ole mitään uutta sanottavaa, Häkämies totesi sen jälkeen, kun tehtaan valtaus oli päättynyt.

Osakeyhtiölain mukaan valtio ei voi puuttua Stora Enson päätöksiin, hän perusteli ja tyrmäsi näin kemijärveläisten toiveet tehtaan jatkosta. Valtio omistaa neljänneksen Stora Enson äänivallasta.

Valtio on sen sijaan valmis olemaan mukana talkoissa, jos Kemijärven tehtaalle löytyy vaihtoehtoista käyttöä. Erilaisia ehdotuksia on tehty, mutta mitään valmista ei vielä ole.

Häkämiehen mukaan Stora Enson perustelu raaka-aineen saannin turvaamisesta pitää ottaa vakavasti. Sen vuoksi Ruukki Groupin tarjous Kemijärven tehtaasta ei täytä yhtiön asettamia ehtoja.

Stora Enso haluaa ohjata Itä-Lapin puut muille Pohjois-Suomen tehtailleen.

Valtaus sujui rauhallisesti

Kemijärven Storan Enson sellutehdas

Stora Enson Kemijärven-tehtaan lopettamista vastustava kansaliike ja henkilöstö valtasivat tehtaan iltapäivällä. He vaativat mielenilmauksellaan Suomen hallitusta ja Stora Ensoa jatkamaan tehtaan toimintaa.

Paikalla oli noin 300 ihmistä. Poliisin mukaan tilaisuus sujui rauhallisesti.

Valtaus kesti runsaan tunnin. Se päättyi, kun tehtaanjohtaja Tapio Ylikangas saapui paikalle ja kehotti joukkoa poistumaan paikalta. Hän pitää valtausta luvattomana tehdasalueelle tunkeutumisena, sillä siitä ei ollut sovittu etukäteen. Mahdollista jatkotoimista hän ei vielä osannut sanoa.

Ylikangas kertoo, että valtaus ei pysäyttänyt tehtaan toimintaa.

Itä-Lapin kuntayhtymän kehittämispäällikkö Tuula Kuvaja katsoo, että kansanliikkeellä on valta ja mahdollisuuksia tehdä myös voimakkaita toimenpiteitä. Hän vakuuttaa, että Kemijärvellä ei aiota luovuttaa. Kuvajan mukaan luvassa on lisää yllätyksellisiä tempauksia tehtaan jatkumisen puolesta.

Stora Enso ilmoitti syksyllä Kemijärven tehtaan sulkemisesta. Se ei ole suostunut myymään tehdasta, vaikka Ruukki Group julkisti ostotarjouksensa viime kuussa.

Paperiliitto tukee valtaajia

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen (sd.) antoi aiemmin tänään tukensa Kemijärven sellutehtaan mielenilmaukselle. Hänen mukaansa kansanliike ja tehtaan työntekijät halusivat kiinnittää huomiota siihen, miten järjettömiä päätöksiä Stora Enso on tekemässä.

Ahonen muistuttaa tehtaan merkityksestä paitsi työntekijöille myös koko Kemijärven seudulle.

Paperiliiton nokkamiehen mielestä valtio voisi isona omistajana halutessaan vaikuttaa yhtiön asioihin - jos ei muuten, niin vähintään yhtiökokouksen kautta.

- On ihan turha väittää, ettei omistaja pysty vaikuttamaan siihen, miten omistajan rahoja käytetään. Tässä tapauksessa vaikuttamaan siihen, miten omistajan rahoja haaskataan, Ahonen painotti.

Hänen mukaansa yt-neuvotteluissa on pystytty osoittamaan vääriksi yhtiön perustelut tehtaan lakkauttamiselle.

Ahonen myönsi, että ulkopuolisten luvatta tulo aidatulle tehdasalueelle oli vastoin lakia. Hän piti mielenilmausta kuitenkin moraalisesti ymmärrettävänä, kun sillä ei aiheutettu kellekään tai millekään mitään vahinkoakaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme