Mainos

Valtio ei välttämättä korvaa tulvavahinkoja

Viikonvaihteessa riehuneen myrskyn synnyttämien tulvavahinkojen korvaaminen valtion varoista on toistaiseksi epävarmaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan asiaa pohditaan parhaillaan, ja päätös korvausmenettelystä tehdään lähipäivinä.

-Suurin pulma on se, että tulvavahinkoja koskevan lain mukaan korvauksia voidaan myöntää vesistöjen, kuten järvien ja jokien, aiheuttamille tulvatuhoille. Merellä aiheutuneet myrskyt ja merennoususta syntyneet tuhot eivät kuulu tulvalain piiriin, sanoo ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola maa- ja metsätalousministeriöstä.

Vastuu osin epäselvä

Yhtä epäselvää on myös se, minkä ministeriön vastuulle korvausasiat lankeavat, jos valtio päättää osallistua vahinkojen korvaamiseen. Viime kesän tulvista vastuu lankesi maa- ja metsätalousministeriölle, koska kysymyksessä olivat sisävesien synnyttämät vauriot. Sen sijaan meriveden tekemät tuhot eivät suoraan lukeudu sen tehtäviin. Reskolan mukaan lopullisen päätöksen asiassa tekee valtioneuvosto, kunhan tarkemmat tiedot vahinkojen laajuudesta ja määrästä selviävät viranomaisille.

Vahinkojen suuruus jopa miljoonia

Sisäministeriöstä puolestaan arvioitiin, että vahinkojen suuruus noussee useisiin miljooniin euroihin. Satojen vesivahinkoja kärsineiden talojen lisäksi myrsky vaurioitti muun muassa teitä ja viemäreitä. Poikkeuksellisen mittavia tuhoja se ei kuitenkaan tiettävästi aiheuttanut.

-Ainakaan minun tietooni ei ole tullut yhtään sellaista yksittäistapausta, jossa vahingot ylittäisivät 200 000 euroa, sanoi pelastusylitarkastaja Taito Vainio sisäministeriöstä. Tämä summa on raja, minkä jälkeen pelastuslaitosten kuuluu ilmoittaa vahingosta suoraan ministeriölle.

Jos valtio päättää korvata tuoreimman myrskyn aiheuttamia vahinkoja samoilla perusteilla kuin viime kesän tulvavaurioita, korvauksia saavat ne, joille rahaa ei tule muulta taholta, esimerkiksi vakuutusyhtiöltä. Korvausta voidaan myöntää muun muassa rakennuksille, yksityisteille, korjatulle sadolle tai kasvavalle puustolle aiheutuneista vahingoista. Lain mukaan korvausten enimmäismäärä on 80 prosenttia vahinkojen kokonaismäärästä, mutta käytännössä tilanne saattaa olla toinen.

-Valtion talousarvioon on varattu tulvavahinkojen maksamiseen 841 000 euroa, mikä ei riitä monenkaan asunnon tai talon korjaamiseen. Lopulliset korvaussummat ratkaisevat vahinkoilmoitusten määrä ja mahdollisesti lisäbudjetissa osoitettavat varat, kertoo ylitarkastaja Mirja Eerola maa- ja metsätalousministeriöstä.

Rahat hupenevat nopeasti

Korvausten saamista saattaa niin ikään hankaloittaa kesän tulvia koskevien korvaushakemusten käsittelyn hidas eteneminen. Maa- ja metsätalousministeriön laskelmien mukaan ilmoitettuja vahinkokohteita on Suomessa viime kesän jäljiltä kaikkiaan 886. Näiden vahinkojen yhteenlaskettu suuruus on liki 7,2 miljoonaa euroa. Tähän mennessä korvauksia on kuitenkin maksettu vain noin miljoonan verran. Loput korvauksista pyritään maksamaan näillä näkymin kevään kuluessa.

Käsittelyn hitauteen ovat osaltaan vaikuttaneet alueelliset ympäristökeskukset, joiden täytyy antaa jokaisesta vahinkotapauksesta erillinen lausunto.

-Yksi merkittävä tekijä on se, että meillä on tällä hetkellä käytännössä ainoastaan yksi ihminen, joka tekee arvioita siitä, onko tulvavahinko johtunut vesistöstä vai jostain muusta. Tehtäviä on jouduttu myös priorisoimaan, selvittää diplomi-insinööri Kari Rantakokko Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot