Mainos
Mainos

Valtio ja tuottajat sopuun EU:n maatalousuudistuksen soveltamisesta

Maatiloille mahdollisesti maksettavat lisäosat alenevat asteittain siirtymävaiheen aikana.

Valtion ja tuottajajärjestöjen edustajat ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten EU:n tukijärjestelmän uudistusta Suomessa sovelletaan. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ratkaisuun perustuvat lakiesitykset on määrä antaa eduskunnalle ennen pääsiäistä.

Ratkaisu perustuu yhdistelmämalliin, joka koostuu alueellisesta tasatuesta ja mahdollisesta tilakohtaisesta lisäosasta. Osa tuesta maksetaan edelleen tuotantoon sidottuna. Lähtökohta on kaksi vuotta sitten sovittu EU:n maatalouspolitiikan uudistus, joka koskee EU:n suoria tukia.

Tukea ei makseta enää tuotannon mukaan, vaan suurin osa EU:n kokonaan rahoittamista peltokasvi- ja eläintuista siirretään uuteen tilatukijärjestelmään.

Ensi vuodesta lähtien suomalaisen viljelijän tukioikeus perustuu alueelliseen tasatukiosaan ja tilakohtaisesti määräytyvään lisäosaan. Tasatukiosan suuruus määräytyy neuvotteluratkaisun mukaan alueen tuotantorakenteen perusteella.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan neuvotteluissa sovittiin, että tiloille mahdollisesti maksettavat lisäosat alenevat asteittain siirtymävaiheen aikana vuosina 2006-2015.

Vuodesta 2016 lähtien lisäosia ei enää makseta. Siirtymävaiheen jälkeen maksetaan vain alueellista tasatukea. Kullakin alueella on kaikkien tukioikeuksien arvo samansuuruinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme