Mainos
Mainos

Valtio joutunee ajamaan läpi pakkoliitoksia

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ennakoi, että valtio joutuu ajamaan läpi joitakin kuntien pakkoliitoksia. Katainen sanoo Opettaja-lehden haastattelussa, että tähän joudutaan, jos kunnat eivät suoriudu lakisääteisistä palveluistaan tai kykene uudistumaan.

Kuntien työntekijöiden lomautukset ovat Kataisen mukaan merkki siitä, että kunnan on tehtävä uudistuksia rakenteisiin ja palveluihin. Kunta, joka ei kykene tuottamaan lakisääteisiä palveluja, ei enää ole autonominen.

-Lomautukset ovat todella huolestuttava ja väärä tie. Jos oppilaat eivät saa opetussuunnitelman mukaista opetusta, se on vakava paikka. Jos lomautus kohdistuu sosiaali- ja terveyspuolelle, niin vähintäänkin palvelun laatu heikkenee, vaikkei suoranaisesti lakia rikotakaan, Katainen sanoi.

Opettajien lomautukset uhkaavat rapauttaa suomalaisten tasa-arvoista oikeutta sivistykseen, ministeri varoittaa. Hän myöntää, ettei uudistuksilla oikaista kunnan taloutta puolessa vuodessa tai vuodessa, mutta se ei ole syy jättää niitä tekemättä.

Valtiovarainministeri torjuu ajatukset kuntatalouden korjaamisesta valtion lisärahalla. Tilapäisellä lisärahoituksella ei korjata pysyviä ongelmia.

- Ei sitä millään lisärahalla voida hoitaa, koska meillä on vain yhdet veronmaksajat. Kun verotulot ehtyvät kunnassa, se merkitsee, että ne ehtyvät pysyvästi myös valtion puolella, Katainen opettaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme