Mainos
Mainos

Valtio kouluttaa uusia työntekijöitä hajasijoitettuihin kohteisiin miljoonilla euroilla

Uusien työntekijöiden kouluttaminen valtion hajasijoittamiin virastoihin maksaa miljoonia euroja. Pelkästään poliisin tietohallintokeskuksessa Rovaniemellä toiminnan käynnistämiseen ja koulutukseen arvioidaan kuluvan noin 7,5 miljoonaa. Tietohallintokeskuksen 50 työntekijästä vain kolme muutti Helsingistä Rovaniemelle.

Pekka Nurhosen omakotitalounelma alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Nurhonen muutti vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Helsingistä Rovaniemelle vuosi sitten. Päätös lähteä työn perässä ei ollut helppo.

-Tietenkin tämä että elämä ja ystäväpiiri siinä kaikkoaa ja muuttuu ja järjestelyt pitää tehdä uudelleen ja sitten tietenkin tämän normaalielämän rytmi täällä taas löytää ja kaikki palvelut ja muut oppia tuntemaan täällä, jos niitä on täällä, sanoo järjestelmäasiantuntija Pekka Nurhonen poliisin tietohallintokeskuksesta.

Lähes kaikki muut poliisin tietohallintokeskuksen työntekijät valitsivat toisin.Viidestäkymmenestä palkollisesta vain kolme muutti pohjoiseen.Suunta on sama myös muissa alueellistamishankkeissa.Uusien työntekijöiden rekrytointia Rovaniemelle auttoi it-alan pienoinen lama.

-Jos tää rekrytointi ois yritetty tehdä pari vuotta aiemmin, niin todennäköisesti ois ollut vaikeudet huomattavasti isommat, toteaa projektipäällikkö Esko Suorsa poliisin tietohallintokeskuksesta.

Uudelta henkilöstöltä puuttuu vielä poliisialan tuntemus.Toiminnan käynnistämiseen ja työntekijöiden koulutukseen arvioidaankin kuluvan noin 7,5 miljoonaa euroa.

"Se on pari-kolme vuotta tää substanssialueen tuntemuksen saaminen. Mut sehän ei sinänsä pysty korvaamaan tän vanhan henkilökunnan ehkä vuosikymmenien pitkää työkokemusta, että siinä mielessä jonkinasteista notkahdusta tulee, Suorsa sanoo.

Lisäksi tulevat ainakin puolen miljoonan euron vuosittaiset matkakulut, kun suurin osa työntekijöistä tekee asiakaskäyntejä poliisihallintoon. Tampere akselin eteläpuolella on noin 80 prosenttia poliisin toiminnasta.Yksikön johtajan mukaan alueellistamisessa pitäisi jatkossa ottaa voimakkaammin huomioon toimintojen kehittäminen - ei pelkästään aluepolitiikka. -Lisäarvo jää mielestäni vähäisemmäksi jos tänne ei todellakaan keskitetä lisää vastaavia yksiköitä, tietohallintojohtaja Heikki Riippa sanoo.

Pekka Nurhonen ihastui samantien uuden kotikaupunkinsa ulkoilumaastoihin. Ajan myötä myös arkielämä alkaa asettua uomaansa.

-Ainakin lapset on sopeutuneet hienosti ja kyllä me aikuisetkin tullaan perässä, Nurhonen hymyilee.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme