Mainos
Mainos

Valtio patistaa rakentajia energiansäästöön

energiataloudellista asumista

Ympäristöministeriö haluaa vauhdittaa energiaa säästävää rakentamista pakkokeinoilla.

Rakennusten energiankulutus tuottaa kolmanneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä. Ympäristöministeriö aikookin kiristää rakennusmääräyksiä, jotta kaikki uudet talot rakennettaisiin energiaa säästäviksi.

Matalaenergiatalo kuluttaa energiaa vain puolet tavalliseen omakotitaloon verrattu. Energiantarvetta on vähennetty tehokkaalla lämmöneristyksellä, koneellisella ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla.

Energiaa säästävän talon rakentaminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä matalaenergiapalvelua ei saa yhdeltä luukulta. Talonrakentaja joutuu itse etsimään ratkaisut, mikä on työlästä ja aikaa vievää. Suomessa onkin vain joitakin satoja matalaenergiataloja.

Taloja tarvittaisiin kuitenkin huomattavasti enemmän, jos rakennusten energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä aiotaan alentaa. Koska vapaaehtoisuus ei ole tepsinyt, ympäristöministeriö aikoo ottaa käyttöön pakkokeinot.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mielestä rakentamisen energiamääräyksiä pitäisi kiristää jopa 40 prosentilla vuodesta 2010 alkaen.

Ympäristöministeriön kehittämisjohtaja Helena Säteri ei vahvista vielä Vapaavuoren esittämiä lukuja.

- Tämä asia on täysin valmistelussa ja haetaan keinoja mahdollisten kiristysten tekemiseksi. Varmasti siinä kiinnitetään huomiota esimerkiksi rakennuksen tiiviyteen, kommentoi Säteri.

Matalaenergiatalo maksaa 50-100 euroa enemmän neliömetriltä kuin perinteinen omakotitalo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme