Mainos

Valtion eläkeuudistuksesta neuvottelutulos

Valtion palkansaajien eläkeuudistuksesta on päästy neuvottelutulokseen. Valtion työmarkkinalaitoksen, Valtiokonttorin ja valtion pääsopijajärjestöjen sorvaama ratkaisu noudattelee niitä periaatteita, joita yksityisaloja koskevassa niin sanotussa Puron eläkesopimuksessa aiemmin sovittiin.

Neuvottelutuloksen hyväksyivät valtion pääsopijajärjestöistä STTK:lainen Pardia ja SAK:lainen Valtion yhteisjärjestö VTY. Akava-JS ei katsonut voivansa hyväksyä ratkaisua, koska keskusjärjestö Akava ei ollut hyväksynyt Puron sopimusta.

Neuvottelutulos käsitellään vielä valtion eläkeneuvottelukunnassa. Asiaa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Samalla tavalla mitä Puron sopimuksessa sovittiin, myös valtiosektorilla eläke määräytyy neuvottelutuloksen mukaan vuodesta 2005 lähtien koko työuralta eli eläke lasketaan kunkin vuoden palkan ja karttumisprosentin mukaan. Käyttöön otetaan uusi vapaakirjauttamisjärjestelmä vuoden 2004 loppuun, minkä vuoksi eläkepalkan laskennassa ei tarvita niin sanottua kahden raiteen mallia. Siirtymäkauden voimassa oleviin ammatillisiin erityiseläkeikiin ei puututa, ja niin sanotun sotilaseläkejärjestelmän muutostarpeet selvitetään erikseen.

Vanhuuseläkkeelle voisi jatkossa siirtyä joustavasti 62 ja 68 ikävuoden välillä. Eläkettä karttuisi vanhemmissa ikäluokissa enemmän kuin nykyisin ja eläkkeiden yhteensovituksesta luovuttaisiin. Yli 52-vuotiaille tulisi korotettu eläkemaksu kuten yksityisalojen järjestelmässä. Indeksi olisi kaikille maksussa oleville eläkkeille sama. Palkattomien jaksojen eläketurvaa parannettaisiin ja eliniän piteneminen otettaisiin huomioon elinaikakertoimella. Lisäksi ratkaisuun sisältyy eräitä valtion eläkejärjestelmän erityispiirteistä johtuvia muutoksia.

Valtion leivissä on noin 120 000 palkansaajaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot