Mainos

Valtion leipä on ehkä pitkä, muttei kapea

Sanotaan, että valtion leipä on pitkä mutta kapea. Tilastokeskuksen lukujen perusteella sananlasku ei pidä paikkaansa. Valtion leipä on pitkä mutta ei suinkaan kapea. Se on leveämpi kuin yksityisissä yrityksissä.

Valtion työntekijät ansaitsivat viime vuonna keskimäärin vajaat 3000 euroa kuukaudessa, kun yksityisellä sektorilla palkat olivat 200 euroa pienemmät.

Kuntien työntekijöiden keskiansiot jäivät vain 2500 euroon kuukaudessa.

Palkkaeroihin eri sektoreiden välillä on kuitenkin selityksensä. Valtion muita parempaan palkkaukseen vaikuttaa se, että valtiolla ansiot jatkavat kohoamistaan iän karttuessa. Käyrä kaartuu jyrkästi ylöspäin 55 ikävuoden jälkeen.

Sen sijaan yksityisissä yrityksissä keskipalkat kääntyvät laskuun 50 vuoden iässä. Sitä ennen valtion ja yksityisten yritysten palkat ovat jotakuinkin tasoissa.

Ansioeroihin vaikuttavat siten rakenteelliset erot sektoreiden välillä. Jos nuoria työntekijöitä on paljon, keskipalkatkin jäävät pienemmiksi.

Kuntien heikkoja palkkoja selittänee parhaiten se, että kuntien tehtävänä on hoitaa julkiset palvelut käytännön tasolla. Myös yksityisissä yrityksissä on paljon tavallisia työntekijöitä, jotka eivät palkoillaan juhli. Sen sijaan valtiolla hallitsee korkeammin koulutettu virkamieskaarti.

Johtajat porskuttavat

Johtajien ja asiantuntijoiden palkat ovat yksityisellä sektorilla suuremmat kuin julkisella puolella. Johtajat ansaitsevat yrityksissä keskimäärin 5030 euroa. Valtion ylimpien virkamiesten keskipalkka on 4741 euroa kuukaudessa.

Kuntien ylimmät virkamiehet saavat tulla toimeen keskimäärin 3947 eurolla.

Sen sijaan monissa lyhyempää koulutusta vaativissa tehtävissä valtion palkat ovat korkeammat kuin yksityisissä yrityksissä. Suurin ero on palvelu-, myynti- ja hoitotyöntekijöillä, joille valtio maksaa yli 600 euroa enemmän kuukaudessa. Myös kuntien työntekijät saavat enemmän kuin yritysten vastaava henkilökunta.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto sisältää vain kokopäiväiset työntekijät. Luvut sisältävät ylityöt mutta ei kertaluonteisia bonuksia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot