Mainos
Mainos

Valtion osakesalkun hoitoon kaavaillaan omaa ministeriä

Valtion omistamien yhtiöiden ohjaus saatetaan siirtää yhden ministerin alaisuuteen.

Valtion omistajaohjauksen keskittäminen yhteen ministeriöön saattaa tuoda muutoksia myös tulevien ministerien tehtäväjakoon. Valmisteltavana on esitys, jossa valtion osakesalkun hoito keskitettäisiin yhdelle ministerille. Näin varmistettaisiin, että valtio ei suosisi lainsäädännössä omistamiaan yhtiöitään ja valtion omistuksen hoito olisi yksissä käsissä.

Juuri jääviysongelmien vuoksi TeliaSonera siirrettiin liikenne- ja viestintäministeriöstä LVM:stä kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen. LVM voi antaa telealaa koskevia määräyksiä ja ohjeita.

Poliittiset päättäjät eivät ole vielä ottaneet kantaa esitykseen. Käytännössä jokin ministeri saisi valtion omaisuuden hoidon tehtäväkseen muiden toimien lisäksi. Hänen esityksestään hallitus ottaisi kantaa esimerkiksi osakkeiden myyntiin.

Valmistelutyötä on tehty niin, että seuraavassa hallituksessa voisi olla valtion omistuksesta vastaava ministeri.

Vielä ei ole ratkaistu, mihin ministeriöön valtion omistajaohjaus keskitetään. Viime vaiheessa vaihtoehtona ovat olleet kauppa- ja teollisuusministeriö sekä valtiovarainministeriö. Jos valtion osakesalkun hoito saa oman ministerin, hän ottaisi tämän osan ministeriöstä hoitaakseen. Jo nyt monissa ministeriöissä tehtäviä on jaettu eri ministerien kesken.

Kauppa- ja teollisuusministeriö tekee energia-alaa koskevia ratkaisuja. Valtiovarainministeriö puolestaan huolehtii rahoitusmarkkinoita koskevien päätösten valmistelusta.

Ratkaisun pitäisi syntyä viimeistään ensi vuoden alussa, mutta toiveissa on ollut, että valmista saataisiin jo tämän vuoden puolella.

Uusiin ministeritehtäviin liittyvistä suunnitelmista kertoi ensin Kauppalehti ja MTV3.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme