Mainos

Valtion virkamiesjohtajille yhteensä yli 100 000 euron bonukset

Valtio-omisteisten yritysten bonusjärjestelmät ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Yritysjohtajien tulospalkkauksen piirissä ovat kuitenkin myös monet valtion virkamiesjohtajat.

Tulospalkkio enimmillään reilut 10 000 euroa

Viime vuonna tulospalkkioita maksettiin kaikkiaan 18:lle valtion viraston tai laitoksen johtajalle. Yhteensä palkkioita maksettiin noin 113 000 euroa, bonukset liikkuivat 3 500:n ja 10 000:n euron välillä.

Eniten tulospalkkaa sai Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Jarmo Ratia, vähiten valelääkärikohun keskelle joutunut Valviran ylijohtaja Marja-Liisa Partanen. Mukana tulospalkkauksessa on useita laitoksia ja virastoja, joiden johtajat ovat joutuneet tekemään viime aikoina rankkoja säästöpäätöksiä.

Maksimissaan kahdeksan prosenttia palkasta

Valtion työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto sanoo, että käytännössä tulospalkkioiden liittämisestä johtamissopimukseen päättävät ministeriöt. Bonusten enimmäismäärä on 8 prosenttia vuosipalkasta.

- Tämä perustuu johtamissopimukseen, jossa on määritelty eri alueille tavoitteet, joissa johtajan tulee onnistua. Sitä arvioidaan samojen kriteerien mukaan kaikissa virastoissa.

Metsäpellon mukaan johdon tulospalkkioita valtionhallinnossa kokeiltiin vuosina 2005-2009, käytäntö vakinaistettiin vuodesta 2010. Työmarkkinajohtajan mukaan tulospalkat koettiin toimivaksi välineeksi ministeriöiden ja virastojen johdon kehityskeskusteluissa.

Tulospalkkaus ei kuitenkaan ole mikään automaatio. Viime vuonna valtion ylimmän johdon sopimuksia tehtiin arviolta 50-60 kappaletta, joista siis vain 18 oli sellaisia, joista valtiovarainministeriö teki tulospalkkiopäätöksen.

HS: Puska luopui tulospalkastaan

Tulospalkkaa myös nauttiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska on päättänyt Helsingin Sanomien mukaan luovuttaa viime vuoden tulospalkkionsa verottoman osuuden, noin 2 500 euroa, THL-säätiölle. Hän teki samoin jo vuonna 2010, kun THL:n pääjohtaja otettiin valtion tulospalkkion piiriin.

Puska perustelee päätöstään sillä, että tulospalkkaus ei hänen mukaansa sovi voittoa tavoittelemattomalle valtion laitokselle. Valtion työmarkkinajohtaja ei usko, että Puskan esimerkki asettaa painetta muille tulospalkkaa nauttiville valtion virkamiesjohtajille.

- No en usko, että tulee mitään painetta. Kyllä he ovat sen ansainneet, ja meillähän on valtion henkilöstöllä ollut mahdollisuus saada ryhmäkohtainen tulospalkkio jo parinkymmenen vuoden ajan. Olisi erikoista, jos viraston johtaja ei voisi saada tulospalkkiota, Teuvo Metsäpelto sanoo.

Tavoittelemamme virkamiesjohtajat eivät tänään halunneet puida palkkaustaan julkisuudessa.

Lue myös:

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 3.7.2012)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot