Mainos
Mainos

Valtioneuvosto avasi uudet Aasian kriisin erikoissivut

Erikoissivut on koostettu yhteistyössä viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Erikoissivujen tarkoitus on koota hajallaan oleva tieto yhteen paikkaan.

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö avasi tänään verkkosivuillaan laajan paketin Aasian kriisin hoitoon liittyvää tietoa. Tietoa on koottu yhteistyössä ministeriöiden sekä muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa. Aineiston toivotaan auttavan kriisiin osalliseksi joutuneiden tiedonsaantia. Mukana on tietoja viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden palveluista ja yhteyksistä.

Viranomaistietojen lisäksi esillä on esimerkiksi pankkien ja vakuutusyhtiöiden antamia erityistietoja. Sivuilla on myös linkkejä moniin tietolähteisiin. Valtioneuvoston tiedotusyksikön verkkopäätoimittaja Päivi Paasikoski korostaa, että oikean tiedon saanti on yksi tärkeä osa kriisin jälkihoitoa. Esimerkiksi monet etuuksiin liittyvät asiat ja oikeudelliset kysymykset ovat useimmille muutoinkin melko kaukaisia asioita. Vallitsevassa tilanteessa tämä epätietoisuus vielä korostuu. On paljon asioita, joista ihmiset eivät välttämättä osaa edes kysyä.

Tiedot on kerätty jo olemassa olevasta tiedosta. Tietojen koonnilla pyritään siihen, että tiedot olisi mahdollisimman helposti saatavilla yhdestä paikasta. Sivuilla kerrotaan muun muassa, että oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan tietopakettia oikeudellisesta avusta katastrofin uhreille ja heidän läheisilleen. Oppaassa käsitellään ihmisen katoamiseen tai äkilliseen kuolemaan liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Tietopaketin on määrä valmistua kuun loppuun mennessä.

Kunnissa palvelut yhdeltä luukulta

Sosiaali- ja terveysministeriö on tähdentänyt kunnille, että katastrofin takia kärsimään joutuneet saavat kaikki tarvitsemansa palvelut nopeasti ja joustavasti ja mahdollisuuksien mukaan "yhdeltä luukulta". Muutoinkin katastrofin jälkihoitoon liittyvät tehtävät pyritään hoitamaan mahdollisimman joustavasti ilman turhaa byrokratiaa.

Ensisijainen vastuu sairaanhoidosta, psykososiaalisesta tuesta ja muusta tarvittavasta tuesta kuuluu kuntien perusterveydenhuollolle, erikoissairaanhoidolle ja sosiaalihuollolle. Suuri osa Aasian katastrofissa fyysisesti loukkaantuneista ja sairaalahoitoa tarvinneista potilaista on jo siirretty jatkohoitoon oman kotikuntansa sairaanhoitopiirin sairaalaan tai terveyskeskukseen. Osa on päässyt jo kotiin.

Kansaneläkelaitos ja vakuutusyhtiöt ovat luvanneet maksaa kaikki katastrofista kärsimään joutuneille kuuluvat etuudet ja vakuutukset mahdollisimman joustavasti ja nopeasti. Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan suositellut, että kunnat maksaisivat ehkäisevää toimeentulotukea katastrofin uhreille.

(MTV3-STT)

Palautetta ja kehittämistoiveita valtioneuvoston uusista Aasia nerikoissivuista voi lähettää sähköpostiosoitteeseen info@vnk.fi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme