Mainos
Mainos

Valtioneuvoston kanslia esittää Ahtisaarelle Nobelin rauhanpalkintoa

Valtioneuvoston kanslia ehdottaa valtioneuvoston jäsenten nimissä presidentti Martti Ahtisaarta Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Ahtisaari oli jo viime vuonna ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi.

Martti Ahtisaari

Valtioneuvoston kanslia pyysi syksyllä Norjan Nobel-komitean tiedotteen pohjalta valtioneuvoston jäseniä tekemään ehdotuksia rauhanpalkinnon saajiksi. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä ehdotti tuolloin Ahtisaarta.

Hemilä perusteli ehdotustaan sillä, että Ahtisaarella on ollut useita huomattavia kansainvälisiä rauhan edistämiseen liittyviä välitys- ja neuvottelutehtäviä. Hän viittasi mm. Ahtisaaren rooliin Namibian itsenäistymisprosessissa. Ahtisaarella on ollut myös huomattava merkitys Balkanin kysymysten ratkaisemisessa, samoin Kosovon kriisin laukaisemisessa. Lisäksi hänellä oli merkittävä rooli Sarajevossa pidetyn huippukokouksen onnistumisessa.

Valtioneuvoston kanslia yhtyi Hemilän perusteluihin ja ehdotukseen. Kanslian kirjelmän ovat allekirjoittaneet pääministeri Paavo Lipponen ja valtiosihteeri Rauno Saari. Ulkoministeriö toimittaa ehdotuksen Norjan Nobel-komitealle.

Nobel-komitean sääntöjen mukaan ehdotuksia rauhanpalkinnon saajiksi voivat tehdä mm. kansallisten parlamenttien ja hallitusten edustajat. Näin ollen Suomen ehdotuksia voivat tehdä eduskunnan ja valtioneuvoston jäsenet. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenten nimissä lähti ehdotus jo jokin aika sitten. Ehdotus on sisällöltään sama kuin vuotta aiemmin: palkinnon saajaksi ehdotetaan Ahtisaarta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme